Frida Åkerström i sitt livs form. Foto: Bildbyrån

Frida Åkerström i sitt livs form

Uppdaterad
Publicerad

Efter en trubbig fjolårssäsong med motivationsbrist har nu kulstöterskan Frida Åkerström hittat rätt. Redan med en och en halv månad kvar till EM i Berlin har hon två gånger om tagit sig över kvalgränsen.

I förrgår stötte hon 16,84 i Växjö, i går 16.75 i Köpenhamn. Båda gångerna över de 16,60 som är EM-kvalgränsen i kula, och allt annat än en EM-biljett vore märkligt. Det går bra nu Frida Åkerström.

– Ja, jag hade fyra kast över det där fyra år gamla rekordet på 16,72, säger en nöjd Frida Åkerström till SVT Sport.

Är du i ditt livs form?

– Haha, ja, i alla fall än så länge. Men siktar jag uppåt, säger Åkerström.

Frida Åkerström hade en tuff fjolårssäsong och en armbågsskada gjorde att kulstöterskan inte kunde göra sig själv rättvisa.

– När vi satte målet för den här året hade jag en ganska stor motivationsbrist och kände väl att jag ”kanske” kunde nå 16,60. Men det har verkligen rullat på.

Nu hyllar hon sina tränare som hon menar varit duktiga på att hitta rätt – och den där motivationsbristen är långt borta.

– Jag har landat i mig själv och många saker har fallit på plats. Jag har nött i många år, verkligen många bäckar små.

Om och förmodligen när hon får EM-biljetten blir det Åkerströms andra stora mästerskap på seniornivå. Det betyder mycket, menar hon.

– Nu vet man ju att ett kval i ett EM är världens minsta grej med en långt i från fylld arena. Det gör att det krävs att jag bättrar på stabilteten och att 16,5-17 kommer automatiskt.

Hur skönt var det att klara EM-kvalgränsen redan nu?

– Det är jätteskönt, vad gör man nu liksom – jag får helt enkelt flytta fram min målsättning.

Att vara i den formen, hur känns det?

– Det är lite som fjärliar i magen. Det pirrar i kroppen, man känner trygghet självförtroende och tar det som det kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.