På friidrottens förbundsårsmöte förra året röstade distrikten igenom en ny regeltext för hur tävlingar ska utformas för barn under 12 år.
En av punkterna som klubbades igenom var att friidrottsresultat fortfarande ska mätas – men inte längre rangordnas. Barn ska med andra ord fortfarande få ett resultat på själva tävlingsdagen, men ingen lista på hur de placerade sig mot andra barn.
Följer samma väg som andra sporter
Den nya tävlingsformen börjar gälla nu under utomhussäsongen 2020 – och följer en trend. I fotbollen slopades tabeller och cupresultat för barn under 13 år redan 2015, året efter införde ishockeyn en liknande regel.
Men i en individuell sport som friidrott, där mätning och placering är själva grundidén, hur stor effekt kan en sådan här regeländring egentligen ha?
– Vi hoppas att det här ska sända en god signal om vad idrott står för. Den som kommer först över mållinjen kommer ju såklart fortfarande veta om att han eller hon kommer först, men vad vi vill göra är att tona ner tävlingsmomentet, säger Frida Hogstrand.
Friidrottens nya tävlingsregler för barn
Från och med utomhussäsongen 2020 finns en regeltext som beskriver hur tävlingsverksamhet för barn (under 12 år) ska utformas.
En av reglerna innebär att resultatlistor inte längre ska redovisas efter tävlingar.
Regeln lyder i sin helhet:
”Kopior av tävlingsprotokoll för enskilda grenar och generalprotokoll för mångkamp bör anslås på tävlingsplatsen under dagen. Resultat ska inte rapporteras på webbplats eller sammanställas i resultatlista som skickas ut efter tävlingen. Arrangören bör tillhandahålla diplom/individuella resultatkort som varje deltagare kan få med sig hem för att minnas sina egna resultat. Vid tävlingar för barn (11 år eller yngre) ska officiell resultatlista inte sammanställas och spridas efter genomförd tävling. Däremot kan resultat anslås på tävlingsplatsen under tävlingens gång.”
Andra förändringar i nya regeltexten är att tävlingspassen ska kortas ner till max tre timmar och att ett barn under 12 år inte längre behöver vara medlem i en friidrottsförening för att få delta i en tävling.