• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

400 meter häck-löparen Moa Granat ler under en fotografering vid Stadion i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Granat har varit en lovande talang länge och 2023 blev ett stort genombrottsår för 400 meter-häcklöparen. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Häcktalangen Moa Granat om tränarbytet till Kenth Olsson: ”Inte känt mig pushad”

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Moa Granat är en av svensk friidrotts största framtidsnamn. Förra året bytte hon tränare till profilerade Kenth Olsson, 78, som också var hennes pappas tränare på 90-talet.

– Det kändes som rätt val och är inget jag någonsin känt mig pushad till att göra, säger hon till SVT Sport.

2023 var ett riktigt genombrottsår för häcktalangen Moa Granat, med guldet på U20-EM som den största höjdpunkten.

En förändring är tränarbytet till välmeriterade Kenth Olsson. Han har tidigare tränat bland annat Johan Wissman och i dag – med sin bas i Helsingborg – landslagsfriidrottare som Julia Henriksson (200 m) och Joel Bengtsson (110 m häck).

– Jag känner mig väldigt trygg med honom som tränare. Pappa kände honom redan och med den erfarenhet Kenth har kändes det som ett naturligt steg i min idrottskarriär, säger Moa Granat.

Samma tränare som sin pappa

Hennes föräldrar, Madeleine och Marko, tävlade också i 400 meter häck på 90-talet. Vem som var pappan Marko Granats coach? Den i dag 78-årige Kenth Olsson.

– Det blir lite fånigt när man säger det, att både mamma och pappa sprang 400 häck. Och det gör jag. Och så tränar jag för min pappas gamle tränare. Men det har känts som en naturlig väg för mig att gå.

Olsson om upplägget: ”Bra samarbete”

Olsson själv är också nöjd med upplägget, som mestadels sker på distans eftersom Moa Granat bor i Vallentuna, norr om Stockholm.

– Jag har ett väldigt bra samarbete med Marko. Vi har haft kontakt från och till genom åren och så vände de sig till mig nu när Moa var mogen att ta ett steg till, säger han.

Hård konkurrens i senioreliten

För Moa Granat väntar nu en erkänt svår utmaning: att gå från framgångsrik junior till att slå sig in i senioreliten. Dessutom i en gren, 400 meter häck, där konkurrensen har hårdnat de senaste åren.

– Hon behöver nog en tre-fyra år till med rejäl träning för att komma upp i en högre nivå. Vi har inte börjat med nån avancerad mjölksyra- eller uthållighetsträning än. Sen kan fortfarande springa fort i år, hon är så pass bra nu, säger Olsson.

Se hela reportaget med Moa Granat i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.