Henrik Ingebrigtsen öppnar upp om omtalade sprickan

Uppdaterad
Publicerad

Det var i torsdags som Jakob Ingebrigtsen tog silver på 1500 meter på VM, i ett lopp där han på förhand sågs som den klara guldfavoriten.

Mycket har handlat om sprickan i familjen, efter att bröderna Ingebrigtsen brutit med pappa Gjert, som tidigare också tränat sönerna. Nu talar Henrik Ingebrigtsen ut om den tuffa situationen.

Efter VM-loppet kom storebror Henrik Ingebrigtsen med en del uttalanden som väckte uppmärksamhet.

– Uppenbart har systemet runt Jakob fallerat fullständigt. När en toppidrottare och guldfavorit som Jakob har den sämsta dagen på ett år i VM-finalen är det uppenbart att han inte har blivit omhändertagen på rätt sätt, sa han enligt VG.

Senare nyanserar han bilden lite, till VG,  och menar att de har en bra dialog med förbundet. Konflikten med pappa Gjert Ingebrigtsen har fått mycket fokus. Efter loppet fick Jakob Ingebrigtsen frågan från SVT om det påverkat honom – något han då svarade nej på.

Henrik Ingebrigtsen ger däremot en annan bild nu.

– Jag känner kanske att man har undervärderat belastningen av situationen vi är i, speciellt familjekonflikten som vi står i.

”River upp sår”

– Jakob blir inte helt knäckt, men han blir nog påverkad. Alla såg att han inte var 100 procent i finalen. Så är toppidrotten, antingen är det 100 procent eller så är det inte gott nog. Det är en väldigt brutal värld att vara i.

Exakt vad familjekonflikten bottnar i är inte känt, och Henrik Ingebrigtsen är förtegen.

– Det finns inget sätt som vi kan sätta ljus på den utan att vi river upp djupa sår i familjen. Jag tror ingen utanför familjen kan förstå situationen Jakob är i. Han försöker prestera i en situation som är outhärdlig.

ARKIV: Här svarar Jakob Ingebrigtsen på känsliga frågan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.