Henrik Larsson utslagen i försöken på 100 meter

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Larsson fick inte till det i försöken på herrarnas 100 meter.

Värmlänningen blev näst sist i sitt heat med tiden 10,24.

– Det är bedrövligt, säger han till SVT Sport.

Larsson kom till OS i sitt livs form och satte nytt svenskt rekord (10,08) i Österrike i maj. Han var den förste svensken att tävla i 100 meter på ett OS sedan 1996.

Men i Paris gick det inget vidare för Karlstadsonen som blev sjua av åtta löpare i det femte heatet. Klockan stannade på 10,24.

OS i Paris 2024

Larsson var rejält besviken efteråt.

– Det är det sämsta mästerskapet jag har gjort utifrån vad jag har kapacitet att springa. Jag har sprungit snabbare än någonsin på träning och det var inga extra nerver, men kroppen svarade inte alls. Det kändes som om jag trampade vatten, jag hade inte kraften där i dag, säger han till SVT Sport.

Sprang bredvid en tom bana

Eftersom singaporianen Marc Brian Louis inte kom till start sprang Larsson isolerad längst ut på den nionde banan, med en tom bana mellan sig själv och närmsta löpare.

– Jag vet inte varför det var ett mellanrum där, någon hade strukit sig på förhand. Men det gör att jag inte har någon aning om var folk är eller hur jag ligger till. Man ska springa sitt eget lopp, men det hjälper ju att ha någon precis bredvid sig. Nu känner jag inte av någon förrän sista 20 och då är det försent, suckar Larsson.

Totalt fem sprinters sprang på 10 blankt eller snabbare, varav amerikanen Kenneth Bednarek var allra snabbast i försöken med sina 9,97.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet