”Det börjar bli dags att leverera”

Uppdaterad
Publicerad

Skador och dålig form stör den svenska friidrottstruppen inför lag-EM i Cheboksary i Ryssland som sänds i SVT 20-21 juni. Men det finns ljusglimtar. Som Moa Hjelmer i comebacksäsong efter barnafödande, och längdhopparen Andreas Otterling, som inlett säsongen starkt.

”Jättespännande” säger SVT:s friidrottskommentator Jacob Hård.

Det var dramatiskt när Sverige med nöd och näppe klarade sig kvar i friidrottens högstaserie i lag-EM 2014. De svenska herrarna på 4 x 400 meter var bedrövade efter att ha kommit sist i ett lopp, som skulle avgöra Sveriges framtid i friidrottens finrum. Men kort efter målgång diskades Tjeckien för en felaktig växling.

Tjeckien lämnade in en protest, och fick gehör. Sverige lämnade in en motprotest, som gick igenom. Sverige hängde kvar som nionde och sista lag och finns med i Cheboksary 20-21 juni.

Friidrotts-VM

Dina för väntningar på mästerskapet?

– Jag tycker att det nästan alltid är väldigt roliga tävlingar i lag-EM. Just därför att det är ett av de få tillfällen då just friidrottare tävlar i lagsammanhang. Jag tycker att det ska bli spännande och kul att följa lagkampen, säger Jacob Hård.

Hur ser du på Sveriges chanser?

– Det blir tufft att upprepa placeringen från ifjol. Det är inte omöjligt, men då är det många som måste överträffa sig själva. Läget just nu är det att många är skadade och en del nyckelpersoner är inte alls i form. Det blir väldigt tufft för Sverige att klara sig kvar, tror jag.

”Det börjar bli dags”

Hinderlöperskan Charlotta Fougberg, nyckelperson ifjol i lag-EM, stumnade helt de två sista varven vid senaste tävlingen i Diamond League i New York. I utomhusdebuten i Rom i början av juni var hon nio sekunder från VM-kvalgräsen.

Abeba Aregawi var ”bara” fyra i Oslo i senaste 1 500-metersloppet. Erica Jarder var med 6,34 i New York knappa 20 centimeter sämre än årsbästaresultat 6,53, och en bra bit från VM-kvalgränsen 6.70.

– Det är fortfarande tidigt på säsongen för nordiska friidrottare som ofta kommer igång lite senare med tanke på våra vintrar. Några har levererat, många har ännu inte gjort det. Det börjar bli dags.

Irene Ekelund är skadad och borta. Michel Tornéus, som blev sjua sin utomhusdebut i Oslo med 7,75, finns inte med i Ryssland.

Fougberg letar form

– Jag ser fram emot att se svenskar som kämpar, där varje gren är viktig, där inte bara stjärnorna är viktiga. Sedan är jag naturligtvis nyfiken på att se de allra bästa svenskarna.

– Att se en Abeba Aregawi, som var en av de svenskor som vann i fjol, och Charlotta Fougberg som också vann ifjol, men som inte verkar vara i lika bra form nu. Det ska bli intressant att se om hon har hittat formen. Angelica Bengtsson ska bli jättespännande att se, likaså Erica Jarder. Plus att jag hoppas vi får se en del av de andra ländernas allra största stjärnor.

Vilka tänker du på där?

– Jag tänker på en Renaud Lavillenie och en Bohdan Bondarenko i höjdhopp. Men vi har inte sett laguppställningarna ännu, så vi vet inte vilka som är med.

Hård om Hjelmer

EM-guldmedaljören på 400 meter i EM 2012, Moa Hjelmer, finns med i Ryssland. Hon gör sitt andra framträdande i landslaget under årets utomhussäsong, efter timeout och barnafödande. Hon leder årsbästastatistiken i Sverige på 200 meter på 23.52.

– Det ska bli väldigt spännande att se. Hon springer 200 meter i lag-EM. Hon kommer inte vara med och slåss om någon seger, men det ska bli kul att se hur hon ser ut när hon är tillbaka och tävlar. Hon har hittills gjort det lovande måste man säga.

Ett annat spännande namn i den svenska truppen är Andreas Otterling. Längdhopparen har inlett utomhussäsongen starkt. Han hoppade 8.05 i kvalet till lag-SM 23 maj, 8.05 i Innsbruk 30 maj, 8.03 i Uppsala 7 juni och 7.88 i Lahti 14 juni.

– Jättespännande. Man kunde tycka att det är hemskt att vi inte har Michel Tornéus med, men vi har faktiskt en fantastiskt stark ersättare med i Andreas Otterling som redan gjort flera tävlingar över åtta meter. Det är inte ens säkert att Tornéus skulle ha platsat i laget ens om det hade varit tänkt så. Det ska bli väldigt spännande att se Andreas Otterling.

Till sist, ni firar midsommar i Cheboksary. Vad är det för stad ni ska till?

– Jag vet inte så mycket om den. Jag vet att det bor nästan en halv miljon människor där, och att den ligger 60 mil öster om Moskva. Resten ska jag läsa på.

SVT sänder lag-EM från Cheboksary 20-21 juni. SVT:s Jonas Karlsson och Jacob Hård finns på plats i Ryssland och kommenterar tävlingarna.

Sändningstider:

Lördag 20 juni 13.50-17.50 i SVT1, forts 17.50-18.20 i SVT2 – Direktsändning från lag-EM i friidrott från Cheboksary, Ryssland

Söndag 21 juni 13.50-18.00 i SVT1, forts 18.00-18.20 i SVT2 – Direktsändning från lag-EM i friidrott från Cheboksary, Ryssland

Kommentatorer: Jacob Hård och Jonas Karlsson

Fakta lag-EM

Lag-EM i friidrott har fortfarande en ung historia. I Cheboksary arrangeras lag-EM för sjätte gången. Sedan 2008 finns det fyra ligor med upp– och nedflyttningssystem.

Seriesystem

Högsta ligan och näst högsta ligan har 12 lag. De två lägsta ligorna har åtta respektive 14. Den totala poängen för varje lag beräknas genom att männen och kvinnornas insatser räknas ihop. Varje år är det tre lag som åker ur högstaligan och ersätts av tre lag från ligan under.

Poängsystem

Vinnaren i varje disciplin får 12 poäng; tvåan får 11 poäng – och så vidare. Idrottare eller lag som diskvalificeras eller inte slutför sin gren får inte några poäng. Laget med flest poäng vinner EM och blir lagmästare.

Sverige slutade nia i lag-EM förra året, och hängde kvar med 4,5 poängs marginal till Tjeckien på tionde plats, som innebär nedflyttning. Förutom Sverige ingår i år också Finland, Frankrike, Italien, Norge, Polen, Ryssland, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Ukraina och Vitryssland i högsta serien.

Truppen till lag-EM

Herrar, 100 m: Sulayman Bah, Ullevi, 200 m: Johan Wissman, Hässelby, 400 m: Vakant, 800m: Kalle Berglund, Spårvägen, 1500 m: Elmar Engholm, Hässelby, 3000 m Johan Hydén, Huddinge, 5000 m: Mikael Ekvall, Strömstad, 3000 m hinder: Daniel Lundgren, Turebergs, 110 m häck Philip Nossmy, Malmö AI, 400 m häck: Jonathan Carbe, Örgryte, Höjd: Mehdi Alkhatib, Hammarby, Stav: Carl Sténson, Hellas, Längd: Andreas Otterling, Örebro, Tresteg: Isak Persson, Örgryte, Kula: Daniel Ståhl, Spårvägen, Diskus: Daniel Ståhl, Spårvägen, Slägga: Oscar Vestlund, Göta, Spjut: Gabriel Wallin, Södertälje, 4x100 m: Tom Kling-Baptiste, Huddinge, Johan Wissman, Hässelby, Sulayman Bah, Ullevi, Alexander Brorsson, Växjö, 4x400 m: Alexander Nordkvist, Huddinge, Felix Francois, Örgryte, Joel Groth, Bollnäs, Dennis Forsman, Ullevi.

Damer, 100 m: Daniella Busk, Malmö, 200 m: Moa Hjelmer, Spårvägen, 400 m, Josefin Magnussson, Malmö, 800 m: Abeba Aregawi, Hammarby, 1500 m: Anna Silvander, IFK Lidingö, 3000 m: Sarah Lahti, Hässelby, 5000 m: Vakant, 3000 m hinder: Charlotta Fougberg, Ullevi, 100 m häck: Caroline Tegel, Göta, 400 m häck: Elise Malmberg, Hässleholm, Höjd: Erika Kinsey, Trångsviken, Stav: Angelica Bengtsson, Hässelby, Längd: Erica Jarder, Spårvägen, Tresteg: Malin Marmbarndt, Västerås, Kula: Fanny Roos, Ljungby, Diskus: Sofia Larsson, Ullevi, Slägga: Eleni Larsson, Huddinge, Spjut: Anna Wessman, IFK Växjö, 4x100 m: Daniella Busk, Malmö, Isabelle Eurenius, Spårvägen, Moa Hjelmer, Spårvägen, Gladys Bamane, Spårvägen, Jessica Östlund, Hässelby, 4x400 m: Josefin Magnusson, Malmö, Elise Malmberg, 95 Hässleholm, Lisa Duffy, Hässelby, Lovisa Lindh, Ullevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet