Kalle Berglund Foto: SVT / Victor Vedin

”Jag bara grät”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 1500-metersloppet i OS i Tokyo ifjol berättade Kalle Berglund att han brottades med mental ohälsa. Nu vill han att ämnet ska komma upp på bordet.

I den enda intervju Kalle Berglund gjorde under hösten, i podcasten Sporthuset, berättade han om psykisk ohälsa och hur han led av prestationsångest. Han beskrev då, precis som nu när vi träffar honom, att när människor började höra av sig efter OS bröt han ihop.

– När jag skulle svara, så brast det. Jag bara grät. Jag la friidrotten åt sidan och åkte hem en månad till mamma och pappa, berättar han.

Berglund säger att han har fått väldigt bra stöd från sin klubb Spårvägen och att han nu också har bra och regelbunden kontakt med förbundskapten Kajsa Bergqvist.

I intervjun Berglund gjorde i höstas berättade han att stöd från friidrottsförbundet saknades. 

– Efter den intervjun hade jag ett samtal med Stefan Olsson (generalsekreterare reds anm). Jag sa att jag gärna delar med mig av mina erfarenheter. Vi sa att vi skulle ha ett möte, men efter det har vi inte hörts, säger Berglund.

”Borde pratas mer om psykisk ohälsa”

Kalle säger att han fortfarande vill dela med sig av det han upplever och funderar på att ta upp den kontakten igen.

– Psykisk ohälsa är ett viktigt ämne som det borde pratas mer om. Hur gör man det även på nationell nivå? Det är inte bara landslagsidrottarna som drabbas. Det finns även på klubbnivå. Och där måste friidrottsförbundet sätta agendan. Det är viktigt redan i juniorlandslagen att börja redan där.

Berglund om fina reaktionerna från andra idrottare:

– Hur utbildar vi tränare och träningskompisar? Det kanske är i träningsgrupperna det finns bäst möjligheter att upptäcka hur någon mår, fortsätter Berglund.

– Vi måste komma dit och nu mår jag så pass bra att jag gärna är med och delar mina erfarenheter och ger en inblick i hur det är att brottas med psykisk ohälsa, avslutar Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.