Jakob Ingebrigtsen sprang ärevarv med brodern Henrik. Foto: Heiko Junge

Jakob Ingebrigtsen spurtade hem guldet på 5 000 meter: ”Fantastiskt att bevittna”

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen spurtade hem det tredje raka EM-guldet på 5 000 meter efter ett vasst sista varv.

– Det betyder väldigt mycket. Jag gillar verkligen att springa lopp, och det är det jag använder som motivation. Det är jätteroligt och extra roligt när det går din väg, säger Jakob Ingebrigtsen och hyllar storebror Henrik, som slitit med kristallsjukan, som han sprang ärevarv med, uppger NRK.

Ingebrigtsen är tvåa på den totala friidrottsrankingen efter Armand Duplantis.

– Det har gått 14 år sedan Henrik var med i ett EM för första gången, och han är fortfarande i en final på 5 000 meter på den högsta nivån i Europa. Det är helt fantastiskt att bevittna, säger Jakob och hyllar storebrodern som slutade 25:a på 13.52,71.

Sista varvet på 53 sekunder

Supernorrmannen gick upp i täten strax före klockringningen och tryckte på. 23-åringen drygade ut den sista biten och vann på 13.20,10 efter att ha haft 53,14 på det sista varvet. Det var total kontroll.

Längre bak i det 27 löpare stora fältet slutade Emil Danielsson på tolfte på plats med 13.27,42.

– Jag är förhållandevis nöjd. Det var ett krig där ute för positionerna, säger Danielsson som är på väg ikapp efter en strulig vår till SVT Sport.

Andreas Almgren sparade sig och springer enbart 10000 meter vid EM i Rom den avslutande dagen på onsdag i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.