Bröderna Samuelsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jakob Samuelsson om att han fortsatte spela fotboll – trots att han drabbats av en fotfraktur Foto: Bildbyrån.

Jakob Samuelsson drabbad av samma fotfraktur som storebror Fredrik: ”Vad fan”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan drabbades mångkamparen Fredrik Samuelsson av en ovanlig fotfraktur.

Nu har lillebror Jakob råkat ut för exakt samma skada.

– Vad fan är oddsen att vi drabbas av exakt samma fraktur?, säger spjutkastaren till SVT Sport.

Jakob Samuelsson är med ett personligt rekord på 80,26 en av Sveriges främste spjutkastare genom tiderna. Men karriären har varit förföljd av skador och efter en säsong med endast en spjuttävling har han nu drabbats av ytterligare en skada.

Under en resa till Göteborg för en dryg vecka sedan spelade han fotboll tillsammans med kompisarna, och då var olyckan framme för Samuelsson.

– Allting gick så snabbt så jag vet inte riktigt vad som hände. Men jag tror att jag antingen stämplade mig själv eller så var det någon annan som råkade stämpla mig när jag ramlade.

”Världsunika”

Röntgenbilderna visade att Samuelsson drabbats av en Lisfranc-fraktur – en ovanlig fotfraktur som inte många idrottare råkar ut för. Han är dock inte först i familjen med denna skada. För ett år sedan drabbades nämligen storebror Fredrik av exakt samma under SM.

– Innan röntgen sa läkaren: ”Det kan inte vara samma skada, för då vore ni världsunika med tanke på hur extremt ovanlig skadan än”. Beskedet efter kom som en chock. Det är ju kul att vara unik, men kanske inte på det här sättet.

Samuelsson den yngre hoppas nu kunna ta hjälp av den rehabprocess som Fredrik just nu är i sluttampen av.

Siktar mot VM

– Tanken är att jag ska köra med samma personer som han kört med. Det tror jag kan gynna mig och jag tror att det gör att jag kan undvika vissa fällor. Jag vet inte vad vi gjort i tidigare liv, men karman verkar inte vara med mig och brorsan.

Nu väntar flera månader av rehab och sedan hoppas Samuelsson vara tillbaka till utomhussäsongen nästa år.

– Jag kan bara hoppas på att det här ska bli bra så snabbt som möjligt. VM i Tokyo är det stora målet. Jag vill vara med på de allra största mästerskapen, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.