Jan Kowalski och Thobias Montler som hoppade längst men slutade tvåa i DL-tävlingen i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Jan Kowalski: ”Viktigt att våga testa nya format”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya längdhoppsformatet har varit starkt kritiserat av de aktiva.

Men tävlingsdirektören för Diamond League-galan i Stockholm är positiv till förändring.

– Det är viktigt att våga testa nya format så att vi så småningom kan komma fram till något som är bra för alla parter, säger Jan Kowalski till SVT Sport.

På uppdrag av Diamond League testade Stockholm ett annat format i längdhoppet vid tävlingen i går.

Det innebär att den som hoppar längst i det sjätte och sista hoppet vinner tävlingen, oavsett vem som har hoppat längst innan dess.

Formatet har mött stor kritik från de aktiva. Svenske Thobias Montler har uttryckt sitt missnöje liksom regerande världsmästaren Brittney Reese.

– Förfärligt! Vår idrott fortsätter att gå åt fel håll, skrev Reese på Twitter.

Mer spänning

Jan Kowalski, tävlingsdirektör för Diamond League-galan i Stockholm, förstår kritiken från de aktiva men är positiv till en förändring av längdhoppsformatet.

– Det måste blir mer spännande för tv-tittarna i framtiden. Som det är nu vet vi inte när vinnarhoppet kommer, många gånger ser vi inte vinnarhoppet live för då pågår något annat. Som tv-tittare tror jag det är viktigt att få chansen att vara med live i det som avgör tävlingen, säger Kowalski till SVT Sport.

Kowalski berättar att de inom kort kommer att ha ett utvärderingsmöte av formatet där de summerar intrycken från aktiva, tv-tittare och andra inblandade. Utvärderingen kommer sedan att skickas till huvudarrangören för Diamond League.

De aktivas synpunkter viktiga

Men redan nu har han samlat på sig lite intryck från de som tävlade i går.

– Det finns kritik bland atleterna som tycker att det här inte förbättra deras möjligheter att göra bra prestationer. Och det förstår jag. Det ligger i sakens natur att de vill göra så bra ifrån sig som möjligt och det där måste man väga in när man utvärderar det här och tittar på vad man ska göra i framtiden.

Kowalski tror att formattestet kommer att leda till något bra.

– Om det här inte är rätt form kanske man hittar något annat format så småningom. Men jag tror att det är viktigt att våga testa nya format så att vi kan komma till ett slutgiltigt förslag som är bra för alla parter.

KLIPP: Thobias Montler hoppade längst – men vann inte (23 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.