• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

En besviken Andreas Kramer missar finalen på 800 meter. Foto: Bildbyrån

Jättemissen: Andreas Kramer missar final

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Kramer var en av förhandsfavoriterna på 800 meter under U23-EM i Gävle. Under fredagen var det därför många som förvånades över att svensken inte ens tog sig vidare från kvalet.

– Jag är väldigt besviken. Jag har inte haft den bästa träningen inför mästerskapet och det har påverkat min insats, säger Kramer till arrangören efter loppet.

SVT Sports kommentator Jacob Hård såg loppet och är säker på att det är en sjukdom som Kramer har dragits med som ställde till det.

– Det såg jättebra ut i 700 meter, sen tog det stopp. Taktiskt gjorde han det helt riktigt, precis som han brukar vara bra på, säger Jacob Hård. 

Kramer ledde sitt försöksheat fram till sista kurvan, under upploppet kroknade han fullständigt och kom i mål som sexa.

Andreas Kramer har sprungit på 1:45,33 tidigare i somras. Med den tiden var han bäst i hela startfältet. Under kvalet sprang han in på betydligt långsammare 1:50,17. Bara tionde bästa tid och 26 hundradelar från en finalplats.

För två somrar sedan överraskade han och vann finalen på 800 meter på U23-EM i Polen. Tiden då, 1:48,15.

Fler svenska chanser redan i kväll

Kramer var på förhand det största svenska medaljhoppet. Men långt ifrån det enda. Redan under fredagskvällen kan det bli svenskt på prispallen.

17.55 springer Henrik Larsson final på 100 meter och Vanessa Kamga ska försöka kasta sig till en diskusmedalj drygt 40 minuter senare.

– Wictor Petersson i kula ser jag som det största medaljhoppet i kväll, säger Jacob Hård.

Finalen i kula startar 19.00.

SVT sänder från U23-EM med start 16.00 på SVT2 och svt.se.

I klippet nedan kan du se ett reportage med Andreas Kramer från augusti förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.