Alhaji Jeng är kritisk: ”Det får inte hända på den här nivån”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alhaji Jeng är kritisk: ”Det får inte hända på den här nivån” Foto: SVT/Bildbyrån

Jeng efter längdhoppsskandalen i Diamond League: ”Gärdsgårdsfasoner”

Uppdaterad
Publicerad

Khaddi Sagnia fick ett ganska tydligt övertramp uppmätt till 6,41 i första omgången av Diamond League-tävlingen i Florens i fredags. Efter ett par långa minuter ströks dock resultatet där avläsningen skett optiskt utan mänskligt ingripande.

– Det får inte hända på den här nivån, det är gärdsgårdsfasoner. Det måste vara rättssäkert där man kan lita på tekniken. Nu skapas det utrymme för spekulation, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Det fanns en kamera nära plankan som dock inte användes av tv-produktionen förrän de allra sista omgångarna. Sagnias första hopp visades i ett utsnitt en bit från sidan.

Efter skandalen med mätningen av Sagnias hopp ställde sig en funktionär vid plankan, så som man gjorde tidigare med en vit eller röd flagga, för att hålla koll på plankträffarna.

”Skapar ett tvivel”

– Det skapar ett tvivel om systemet fungerar. Det har funnits tidigare incidenter när den optiska mätningen inte fungerat. Det är extremt märkligt att hon först får ett godkänt resultat och sedan blir det i struket.

Sagnias bästa resultat uppmättes till 6,32, slutade nia, och hon var en centimeter från att få hoppa de tre sista omgångarna i tävlingen. Hemmahopparen Larissa Iapichino vann på 6,79.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.