Alhaji Jeng känner inte oro kring Armand Duplantis inför finalen. Foto: Bildbyrån

Alhaji Jeng: ”Lade oron till handlingarna efter kvalet”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis kom till VM efter en månad där han under en längre tid rehabat ett krånglande lår. Han hoppade galant i kvalet och rätade ut de eventuella frågetecken som fanns.

– Jag lade oron till handlingarna efter kvalet, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

I kvalet gick Duplantis in på 5,55 som han luftade liksom 5,70 och 5,75.

– När jag såg kvalet lade jag alla tankar kring kramp och skador åt sidan och han steg fram som en självklar guldkandidat. Han har en tävlingshjärna som sällan skådats och i kväll vill han säkra guldet och sedan gå för världsrekordet, tror Jeng.

Friidrotts-VM

Duplantis världsrekord lyder på 6,22 från i vintras. I stavhopp skiljer man internationellt inte på inne- eller uterekord. Det finns bara ett rekord.

Mellan hoppen använde Duplantis en massagepistol på känsliga områden runt låret, som en försiktighetsåtgärd.

– Det är ett nytt inslag som inte fanns när jag var aktiv. Det är för att lätta upp de områden som har en stelhet. Han gör det för att känna sig säker, förklarar Jeng.

Tror att Duplantis går in på ingångshöjden

Ingångshöjden är satt till tuffa 5,55 och sedan blir det ännu tuffare med nästa höjd på 5,75.

– Det är ett tuffare höjningsschema än vanligt. Jag tror att han går in på 5,55 eftersom det är så tufft med 20 centimeter upp till nästa höjd. Annars brukar Mondo gå in på runt 5,60.

Bakom Duplantis tror Jeng att det handlar om tre hoppare som gör upp om silver och brons.

– Christopher Nilsen höjer sig när det blir mästerskap, Ernest John Obiena är en dark horse som gjort sex meter i år och jag tror även att Kurtis Marschall kan blanda sig i medaljstriden, säger Jeng.

Stavhoppet startar 19.05.

Till startlista/livesida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TV4 Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet