Joonas Rinne kan nu titulera sig finländsk rekordhållare på 1500 meter. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Joonas Rinne raderade ut OS-mästarens 52 år gamla rekord: ”Stort ögonblick”

Uppdaterad
Publicerad

1972 vann Pekka Vasala OS-guld på 1 500 meter med tiden 3.36,33 i München. Det har stått sig som finländskt rekord fram till i dag när Joonas Rinne sprang på 3.35,20 i Åbo.

– Det här är ett stort ögonblick, säger Rinne.

Rinne slutade åtta i loppet som vanns av irländaren Cathal Doyle på personrekordet 3.34,09. Det dröjde innan rekordet kunde kommuniceras ut.

– Detta blev definitivt en fantastisk historia. När jag vann det första finska mästerskapet 2017 hörde jag ganska hård kritik om att vi inte var tillräckligt bra. Nu är jag innehavare av det finska rekordet här. Det här är ett stort ögonblick, säger Rinne till Yle.

Emil Danielsson kroknade

När tiden gick upp för Rinne sprang han jublande runt och bugade och tackade för publikstödet denna rekordkväll i det fördolda i ett soligt Åbo där Paavo Nurmi Games arrangerades, en tradition sedan 1957 som en hyllning till landets största olympier.

Fem löpare satte personliga rekord i loppet där Emil Danielsson var med i den stora klungan till 200 meter kvar där han tappade krafterna helt och sprang i mål som elva på 3.40,74.

1980 sprang Antti Loikkanen på 3.36,3 med en handknäppt tid som också räknats som finländskt rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.