Julia Henriksson slutade med friidrott som 15-åring

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Henriksson satsar långsiktigt: ”Jag kommer hålla upp till 30...” Foto: SVT.

Julia Henriksson slutade med friidrott som 15-åring: ”Skonad från den hårdare träningen”

Uppdaterad
Publicerad

Sprintern Julia Henriksson är redo för sitt första OS men siktet är framför allt inställt på 2028.

Som 15-åring lade hon spikskorna på hyllan och hade fyra års paus från friidrotten, något som hon tror kan vara en fördel.

– Min kropp är nog ganska skonad från just den här hårda träningen än så länge, säger hon till SVT Sport.

Hör Julia Henrikssons tankar om framtiden i spelaren ovan.

Det var när Julia Henriksson skulle göra militärtjänstgöring som hon tog upp friidrotten igen för att komma i form. Ganska snart efter att hon börjat igen började hon göra resultat på svensk elitnivå och så småningom fick hon uppskov från militären.

Trots att 24-åringen känner sig långt ifrån klar med sin utveckling gör hon redan resultat i nivå men Linda Haglunds svenska rekord som stått sig i över 40 år.

– Lindas rekord är ju något som man bara kunnat drömma om i alla års tid, jag tror alla har tänkt att det är omöjliga rekord att ta, att faktiskt kunna vara så nära dem och även ha varit under dem fast i för mycket medvind, det är speciellt och motiverar mig ännu mer.

Jobbar vid sidan av satsningen

I nuläget balanserar Henriksson träningen med att jobba som receptionist på vårdcentral och med långa arbetsdagar kan det vara tufft. Efter sommaren hoppas hon kunna leva på sin idrott.

– Det är målsättningen och drömmen att kunna satsa fullt ut och göra det möjligt för mig att bli så bra som jag faktiskt vill bli, säger Julia Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.