Julia Henriksson står i startposition på en löparbana och tittar med bestämd blick in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I somras slog Julia Henriksson Linda Haglunds 45 år gamla rekord på 200 meter – två gånger. Nu lovar hon att hon även kommer ta rekordet på 100 meter. Foto: Caroline Martos / SVT

Julia Henrikssons löfte: ”Säker på att jag tar rekordet”

Uppdaterad
Publicerad

I hela sin löparkarriär har Julia Henriksson haft ögonen på Linda Haglunds 45 år gamla svenska rekord på 200 meter. När hon nu stängt boken för utesäsongen 2024 har hon slagit det – inte en utan två gånger. Nu har hon ögonen på att ta ytterligare ett rekord från sin förebild.

I somras gjorde Julia Henriksson OS-debut och även om hon på 200 meter blev utslagen i semifinalen åkte hon hem från Paris med ett nytt svenskt rekord. Det var Linda Haglunds tid 22,82 från 1979 som efter 45 år fick se sig slaget med 3 hundradelar.

Men det rekordet levde bara i någon vecka innan 24-åringen själv slog det igen, denna gång med en hel tiondel. När vi nu stängt böckerna för säsongen 2024 lyder det nya svenska rekordet 22,69 sekunder.

– Hon har verkligen varit en förebild för oss alla, säger Julia Henriksson om Linda Haglund.

Hör Julia Henriksson berätta om Linda Haglund i rekordet i klippet ovan.

Haglund gick bort när Henriksson bara var 15 år och de hann aldrig träffas, men under den gångna säsongen har många velat prata med Julia om Linda, berätta hon.

Siktet inställt på nästa rekord

Men än har Haglund kvar det svenska rekordet på 100 meter, 11,16 sekunder. Under en tävling i Grekland i maj var Henriksson 3 hundradelar ifrån. Under samma månad sprang hon på under 11 sekunder, men tiden räknas inte som rekord eftersom medvinden var för stark.

Även om Henriksson i första hand ser sig som en 200-meterslöpare har hon nu ögonen på även 100-metersrekordet.

Kan du lova att du kommer att ta det?

– Jag är säker på att jag kommer ta det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.