Trots två tävlingar där Armand Duplantis vunnit utan att klara sex meter är Kajsa Bergqvist inte orolig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kajsa Bergqvist om de positiva rapporterna från ”Mondo” Duplantis träning. Foto: Ronny Hartmann / BILDBYRÅN

Kajsa Bergqvist om Armand Duplantis: ”Gått oförskämt bra på träning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två tävlingar där Armand Duplantis inte nått sex meter väntar nu legendaren Renaud Lavillenies egen gala i Frankrike på torsdag.

– Det har gått oförskämt bra på träning, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist om ”Mondo” till SVT Sport.

Duplantis inledde säsongen med att hoppa 5,80 i Kazakstan för knappt en månad sedan. Detta följdes upp med 5,92 hemma i Uppsala för två veckor sedan.

Även om stavhoppsmästaren vann tävlingarna uppstod en del frågetecken efter att han stannat under sex meter två tävlingar i rad för första gången sedan våren 2021.

Men förbundskaptenen är lugn.

– Jag har hört att det gått väldigt bra på träning. Det som han hade problem med i början av säsongen, med tajming i kombination med stavarna och hela den vetenskapen, sitter nu. Det har gått oförskämt bra på träning, säger Kajsa Bergqvist.

Satte världsrekord förra året

Vid tävlingen i Uppsala uppmättes den snabbaste ansatsen i Mondos karriär – när han ökade från 10,2 meter per sekund till 10,4. Dessutom var stavarna för mjuka för att klara av de högre höjderna. Duplantis fick inte ihop helheten i den tävlingen.

– Jag känner ingen oro trots att det ”bara” står 5,92 i årsbästalistan, säger Bergqvist.

På torsdag väntar alltså Renaud Lavillenies egen tävling, som sänds i SVT Play med start 19.50.

Vid förra årets gala i Clermont-Ferrand vann Duplantis på dåvarande världsrekordet 6,22. Först fram att krama om Duplantis i stavhoppsmattan var tävlingsledaren Lavillenie.

Duplantis världsrekord lyder på 6,23 från Diamond League-finalen i Eugene i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.