I Qatar är homosexualitet förbjudet och kan, även om det är sällsynt, leda till döden. En speciell situation för SVT:s expert och före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist.
– Jag har förstått att det kan innebära sju års fängelse om man ertappas med att vara homosexuell eller om man visar sympati för frågan. Bara att jag står här i Qatar och pratar med dig kan vara straffbart.
Hur tror du att man påverkas som idrottare om man är gay och ska tävla i Qatar?
– Som idrottare fokuserar man på det man ska göra. Men jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsla att befinna sig i ett land där man inte är accepterad, säger hon och hoppas samtidigt på ett ställningstagande från någon aktiv.
– Det hade varit häftigt om någon tog ställning, men det är inget jag förväntar mig.
Vad tycker du om att friidrotts-VM arrangeras av Qatar?
– Vissa tycker att det är bra så att de tvingas sätta ljus på de här frågorna. Men jag tycker att kravet borde vara att man ändrar lagstiftningen och respekterar mänskliga rättigheter innan man får arrangera stora mästerskap, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker att man kan jämföra det med om ett land delade in sin befolkning i ras, då hade man aldrig tillåtit det landet att arrangera ett VM.
Märkliga händelsen: ”Schemat var plötsligt tomt”
Under friidrotts-VM i Moskva 2013 blev den svenska höjdhopparen Emma Greens regnbågsfärgade naglar en världsnyhet. Något som Kajsa Bergqvist fick uppleva på plats som ambassadör för IAAF.
– Det var en modig aktion. Jag tror inte att hon tänkte på det då, men det blev ju en världsnyhet, säger Bergqvist och fortsätter berätta om en märklig händelse som skedde efter Greens ställningstagande.
– Helt plötsligt var mitt schema tomt och alla åtaganden som var inplanerade var borta. Jag vet än i dag inte den riktiga anledningen, men de visste att jag var gay och då kan man ju räkna ut resten själv, säger hon och understryker:
– Men IAAF är inte samma organisation i dag som de var då.