Berglund har, precis som många andra, sprungit sina långdistanslopp i skor som har en sula som är tjockare än 25 millimeter. Men sedan den 28 juli har det internationella friidrottsförbundet förbjudit det.
I och med att det beskedet kom med så kort varsel inför SM i Uppsala så kan det bli så att Berglund byter till 1 500 meter.
– Det är inte alls lika aggressivt och påfrestande för vaderna. Det är när det blir många varv i spikskor som det sliter mycket på vaderna. Jag är inte riktigt van vid det och kommer nog inte bli det heller på en vecka, säger han.
”Det börjar bli tråkigt”
Hur ser du på hela skodebatten?
– Jag börjar bli lite trött på det. Förra och förrförra året var det absolut inget snack om det och nu börjar det bli mycket. Det börjar bli tråkigt, säger Berglund och lyfter upp de praktiska problemen med de nya reglerna:
– Det är otroligt svårt att mäta skorna. Det är saker som sticker ut på sulan som inte tillhör sulan och så vidare. I reglerna ska det vara en unisex av storlek 42 som man ska mäta och klara gränsen på 25 millimeter, men storlekarna under är ju lite lägre och de över lite högre. Det är ju svårt för arrangörerna att mäta en sko då, om det till exempel kommer en löpare som har skostorlek 44.
Det internationella förbundet World Athletics väntas komma med tydligare besked om vilka skor som är godkända och vilka som inte är det inom kort.
– Jag hoppas att skotillverkarna och World Athletics går ihop och samarbetar och kommer fram med en lista med hur höga alla modeller är. Jag hoppas det kommer snart.
”Friidrotten har blivit en materialsport”
Berglund kallar de nya reglerna för otydliga och ogenomtänkta.
– Nu blir det en diskussion och en tolkningsfråga, vilket inte är bra. Varken för oss aktiva eller för publiken. Om vi tycker det är svårt att förstå så är det ju ännu svårare för publiken, säger han och fortsätter:
– Det fina med friidrotten har varit att det är så enkelt. Att den som springer fortast och hoppar högst vinner. Men sedan har det kommit en massa regler med skor och då blir friidrotten en materialsport som det aldrig har varit, säger 24-årige Berglund.
Så länge 25 millimetersregeln för sträckor över 800 meter finns kvar är det bara spikskor och några enstaka väldigt lätta löparskor som är tillåtna.
Fram tills idag har det norska förbundet gjort en annan tolkning av de nya reglerna där man menat att det funnits en övergångsperiod och att man därför har kunnat följa de gamla reglerna fram tills december i år.
Idag skickade sedan World Athletics ut ett förtydligande om att det undantaget enbart gäller fältgrenar och därmed inte medel- och långdistans.
KLIPP: Bra resultat av Ståhl på lag-SM
Här är reglerna kring skosulor
Löpgrenar på arena 800m eller längre samt tresteg:
Skosulorna får vara maximalt 25 mm tjocka.
Alla övriga grenar inom arenafriidrotten:
Skosulorna får vara maximalt 20 mm tjocka.
Landsvägslöpning:
Skosulorna får vara maximalt 40 mm tjocka.
Terränglöpning:
Skosulorna får vara maximalt 25 mm tjocka.
Källa: friidrott.se