Foto: Bildbyrån.

Vanessa Kamga i sitt livs diskusform: ”Jag har inte gjort mitt längsta kast”

Uppdaterad
Publicerad

Vanessa Kamga är i sitt livs form. I helgen slog den svenska diskuskastaren personligt rekord för tredje gången på knappt tre veckor.

– Det känns som en ketchupeffekt, men egentligen har det alltid funnits där, säger Kamga till SVT Sport.

De personliga rekorden har avlöst varandra för Vanessa Kamga. 61,32 i Uppsala, 61,41 i Gävle och under söndagen 61,65 på en lokal tävling i Kungsbacka.

Resultaten innebär att hon har kastat över 60 meter i sex tävlingar i rad.

Orsaken till lyftet ligger i rekordresultat i gymmet.

– Jag har ett grymt träningsår bakom mig, säger Kamga. 

Sen formtopp

Kamga bröt fingret under våren, vilket gjorde att säsongsdebuten fick flyttas fram med sex veckor. Den sena säsongsöppningen tror Kamga är anledningen till att formtoppen kom så sent.

– Hundra procent. Det (resultatet) skulle ju ha kommit till VM, och de senaste resultaten jag gjort hade alla räckt till en VM-final.

Att det inte blev någon VM-final är dock ingenting som grämer Kamga i efterhand. Avslutningen av säsongen ser hon som en extra motivation inför kommande år, innehållande både EM i Rom och OS i Paris.

– Nu tar jag med mig det här självförtroendet in i en ny träningssäsong och kan samtidigt tänka på hur bra det hade blivit om formtoppen kommit lite tidigare. Det ska bli kul att experimentera mer inför nästa år, säger hon och tillägger:

– Jag har satt mig själv i ett väldigt bra läge. Jag är 24 år och man peakar som 28-, 29-åring i diskus.

Säsongen fortsätter

Trots att Kamga har tävlat flitigt sedan säsongsdebuten i slutet av maj är hon fortfarande inte klar med tävlingsåret. 24-åringen siktar på att tävla igen redan till helgen.

– Jag vill inte lägga ner säsongen när jag är i så bra form. Jag känner fortfarande att jag inte har gjort mitt längsta kast för säsongen. Får jag bra väder så vet jag att jag kommer kasta ännu längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.