Khaddi pausade inför VM: ”Blir ju lite nojig”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs damernas längdhopp i inomhus-VM i friidrott i Belgrad.

Tätt inpå mästerskapet har Khaddi Sagnia letat efter toppformen. Trots flera segrar är hon inte helt nöjd med känslan under inomhussäsongen.

– Av tio godisbitar så får jag nog ge den sju godisbitar skulle jag säga, säger hon till SVT Sport.

Hennes personliga inomhusrekord är 6,93, utomhus en centimeter kortare. I år har hon varit stabil runt 6,70, vunnit SM-guld och tre internationella segrar.

– Definitivt hade jag velat ha längre hopp. Att jag vann de där tävlingarna och att jag kunde åka dit och leverera trots att jag var trött, det tar jag med mig. Det visar att det finns styrka att hämta, säger Khaddi Sagnia.

För att hitta rätt väg inför VM hoppade hon av stortävlingen World Athletics Indoor Tour, efter att ha vunnit samma series tävlingar i Berlin, Dortmund och Torún.

Backade bandet – tog en minipaus

– Jag var trött efter SM, och i samband med det kände jag mig krasslig. Då var det ingen idé att åka och tävla där och kanske få med sig en dålig känsla och inte få de förberedelserna man behöver inför VM, säger Sagnia.

I stället tog hon det lugnt på hemmaplan.

– Det blev mycket vila, massage och dricka te. Och sedan komma i gång igen sakta men säkert.

Känner du att uppehållet har gett den effekten som du hoppades på?

– Ja men faktiskt, det har det definitivt gjort.

Sista träningspasset med längdhopp gjorde hon med ungefär en vecka kvar till VM. Sedan dess har hon nött teknik, löpning och styrka. Just nu med högt betyg, både av henne själv och tränare Katrin Klaup.

”Bra med återhämtning”

Två hoppare i världen har hoppat runt 6,90 i år. För att nå medalj, eller topp-sex, som på inne-VM 2018, behöver hon med största sannolikhet nå längre än de 6,70 hon hittills hoppat i år.

Efter den lugnare perioden hon har bakom sig är hon inte helt säker på var hon står.

– Det är ju bra med återhämtning, men man blir ju lite nojjig. Jag får hoppas på att det blir bra. Och jag hade definitivt inte åkt dit om jag inte hade känt att jag har nåt att ge, så nåt har jag i alla fall.

KLIPP: Khaddi Sagnia inför inomhus-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.