Armand Duplantis imponeras av före detta rumskompisen JuVaughn Harrison. Foto: Bildbyrån

Klar för OS – i både längdhopp och höjdhopp

Uppdaterad
Publicerad

JuVaughn Harrison vann under söndagen de amerikanska mästerskapen – dubbelt upp.

Först slog han till i höjdhoppet, sedan i längdhoppet.

Dubbelsegern är unik i modern tid och innebär att den 22-åriga amerikanen kvalar in till OS i två olika friidrottsgrenar. En person som imponeras är före detta rumskompisen Armand Duplantis.

Många längdhoppare brukar vara duktiga sprinters. Att kombinera det med hopp på höjden är mer ovanligt. Men i den stekande sommarvärmen på amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon, visade JuVaughn Harrison att han med bravur bemästrar båda disciplinerna.  

Spänstfenomenet vann höjdhoppstävlingen efter ha varit felfri över 2,33. Fem timmar senare gick 22-åringen in i längdhoppstävlingen, där hans tredje hopp blev tävlingens längsta: 8,47 i svag motvind (-0,2) vilket också är ett personbästa. Bara greken Miltiádis Tentóglou har hoppat längre i år med sitt 8,60 i maj. 

Duplantis: ”Det är så självsäkert”

Dubbelsegern innebär att JuVaughn Harrison, ursprungligen från Alabama, är den första amerikanen att kvala in till OS i både längdhopp och höjdhopp sedan 1912 när Jim Thorpe gjorde detsamma.  

Någon som imponeras av prestationen är svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis. De båda friidrottstalangerna känner varandra från Louisiana State University där de har varit rumskompisar, och Duplantis sade för en vecka sedan att han inte tror folk riktigt förstår hur stort det är att Harrison lyckas kombinera de båda grenarna.  

– Sättet han gör det på är så självsäkert. Längdhopp och höjdhopp är inte samma sak, det är otroligt svårt att växla från den ena till den andra. Det är helt olika rytm och bara väldigt olika discipliner generellt, sade Duplantis till universitets hemsida den 22 juni.

KLIPP: Här sätter hon världsrekord på 400 meter häck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.