Foto: Bildbyrån

Klart: Meraf Bahta gör comeback efter avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Det har cirkulerat olika uppgifter kring om Meraf Bahta ska tävla på SM i Karlstad i helgen.

Nu bekräftar SM-generalen Johan Engberg att så blir fallet.

Stjärnan kommer att efteranmäla sig till 5 000 meter och göra comeback i morgon, enligt förbundets hemsida.

Finalen på 5 000 meter går i morgon, söndag, klockan 13.40 och sänds i Sveriges Television. Det blir Bahtas första banlopp på nästan ett år, och hennes första tävling sedan i mars när hon slutade sexa på en halvmara i Lissabon.

I morgon är Bahta fri att tävla igen efter Riksidrottsförbundets ett år långa avstängning. Svenskan, med bland annat ett EM-guld på distansen, stängdes av för att ha missat att lämna vistelserapport vid tre tillfällen på raken.

Domen kom i juni efter en utdragen process där dopningsnämnden friade, men dopningskommissionen överklagade innan Riksidrottsnämnden sedan kom med det slutgiltiga beslutet om avstängningen.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Sport att Meraf Bahta skulle göra comeback, men uppgifterna dementerades senare från hennes tränare Ulf Friberg. Nu rapporterar alltså Friidrottsförbundet att SM-generalen Johan Engberg bekräftar Bahtas comeback.

Fredagen den 6 september är sista dagen för att ta en plats till friidrotts-VM i Doha som inleds den 27 september. Bahtas VM-fönster är med andra ord litet.

VM-kvalgränsen på 5 000 meter är 15.22,00 och Bahtas personliga rekord ligger på 14.49,95.

Se lördagens sändning från friidrotts-SM här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.