Joshua Cheptegei på väg mot den tunga segern i terräng-VM. Foto: TT.

Kollapsade för två år sedan – tog historisk titel

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var Joshua Cheptegei på väg mot guldet i terräng-VM hemma i Kampala med presidenten på Vip-läktaren. Men han kollapsade och stapplade i mål på 30:e plats. I Århus kom revanschen och Cheptegei vann före den unge lagkamraten Jacob Kiplimo och tog Ugandas första guld i terräng-VM.

– Jag hade tränat på att springa på tak hemma i Uganda, hann en leende Cheptegie säga i en snabb replik till arrangören efter den historiska triumfen över 10,2 km – sedan mästerskapet 2017 springer damer och herrar lika långt.

IAAF-chefen Sebastian Coe sköt iväg det 150 man stora fältet och var snabbt framme och gratulerade Cheptegei efter loppet.

– Det är en härlig känsla att ha vunnit. Sedan jag missade titeln 2017 har jag nu uppnått målet att vinna guldet. Det betyder mycket att blir den förste ugandiern att vinna den här titeln, säger Cheptegei i ett pressutskick från NN Running Team.

Ugandas stora dag

Terräng-VM brukar vara en uppgörelse mellan Kenya och Etiopien men i år var det Ugandas tur att dominera. Landet hade ettan, tvåan, sjuan, tian och tolvan och vann lagtävlingen.  

De två senaste mästerskapens vinnare (2015 och 2017) kenyanen Geoffrey Kamworor fick nöja sig med bronset.

– Det var väldigt tufft. Allra jobbigaste var att springa uppför taket. Jag är glad över att ha fått med mig bronset, säger Kamworor.

Svensk bäste europé

Svensken Robel Fsiha blev bäste europé på en meriterande 17:e-plats. Den internationellt mer kände Napoleon Solomon blev 36:a.

Placeringen är den bästa genom tiderna av en manlig svensk. 

 – Jag är väldigt nöjd, det här är det bästa jag gjort. Extra kul eftersom jag inte tränat specifikt för terräng utan mest kört med inriktning mot halvmaraton, säger Robel till det svenska friidrottsförbundet.

Banan var spektakulär på fälten runt Moesgård museum strax söder om Århus. Bland annat sprang man upp på museets tak och gräsbanan var spetsad med både lervälling, sandade partier och vattenfyllda dammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.