– Jag känner att det kan bli ett väldigt bra år för mig, säger 800-meterslöparen.
21-årige Andreas Kramers utveckling de senaste åren illustreras kanske bäst av nomineringarna till Svenska friidrottsförbundets årliga gala.
2016 var han nominerad till årets genombrott i landslaget. Samma visa 2017. Och i år igen.
– Det har varit lite kul. Vi skämtade redan förra året att jag skulle bli nominerad igen – och då blev jag det. Sen sa vi det i år, ännu mer på skoj, att jag kanske skulle bli nominerad – och så blev jag det också, säger Kramer och skrattar åt de närmast komiska nomineringarna.
– Jag har inte fått priset någon gång heller och det känns lite surt, för nu känns det som att jag inte kommer kunna få det.
”Väldigt glad”
Nej, oavsett vad Sävedalenlöparen hittar på under 2019 lär nog utmärkelsen för årets genombrott vara en omöjlighet. Andreas Kramer är ju ett etablerat namn nu. Och EM-silvret i Berlin var en perfekt aptitretare inför framtiden.
– Jag är väldigt glad över att redan ha en EM-medalj. Den ligger på skrivbordet bredvid sängen, så jag ser den varje dag. Men den ska få en fin plats på väggen, säger han.
– Det är inte bara en medalj som ligger där, utan ett bevis på att jag har kunnat prestera så bra gentemot hela Europa. Jag kan ta med mig det, att jag har gjort något rätt i min träning för att ta den där medaljen.
Därför bjuder inte heller upplägget för året på något hokus pokus. I dagarna åker Kramer till sydafrikanska Dullstroom för ett träningsläger på hög höjd och senare i vår väntar ett inomhus-EM i Glasgow. Den största utmaningen kommer under utomhussäsongen när han ska pricka formen både till U23-EM i Gävle juli och VM i Doha i månadsskiftet september–oktober.
– Vi har inte riktigt bestämt helt hur vi ska göra med formtoppningen. Jag vill vara väldigt bra i U23-EM där jag har ett guld att försvara, samtidigt som motståndet är väldigt bra. Sedan är VM kanske ett ännu större mål. På VM i London var jag i semifinal och det är klart att jag vill ta mig längre än det, säger Kramer.
Nominerad inför Idrottsgalan
Han har gjort sig känd för sin offensiva löpstil där han gärna tar täten och styr loppen även i mästerskapssammanhang. Inte heller där lär 2019 bjuda på några stora överraskningar.
– Att jag är väldigt offensiv har jag haft med mig ända sedan jag började springa. Jag sprang nästan alltid i täten i alla ungdomsåldrar och jag tror att det är därför jag har blivit ganska säker på att springa från täten, säger Kramer.
– Jag tycker att det är kul att springa på det sättet och jag gillar den inställningen jag har – att jag inte är rädd för det. Om jag lägger mig där bak och springer så känns det som att jag ger för mycket till de andra, att de får bestämma hur det går för mig.
Än så länge har Andreas Kramers taktik varit minst sagt framgångsrik. Och även om han aldrig lär få priset för årets genombrott i friidrottslandslaget så lever i alla fall hoppet om att få en ännu finare utmärkelse redan i januari. Kramer är nominerad till priset som Årets nykomling inför Idrottsgalan i Globen.
– Det känns extra speciellt. Man har suttit ganska ofta och kollat på Idrottsgalan. Alla idrotter är samlade och att vara inbjuden och få komma dit ska bli riktigt kul.
Andreas Kramer
Född: 13 april 1997.
Klubb: Sävedalens AIK.
Tränare: Per Skoog.
Främsta meriter: Guld i U23-EM 2017 och EM-silver 2018. Har det svenska rekordet på 800 meter: 1.45,03.