Rapporten som heter ”Doping in Two Elite Athletics Competitions Assessed by Randomized-Response Surveys” publicerades i tidskriften Sports Medicine sex år efter att underlaget samlats in på friidrotts-VM i Daegu och panarabiska spelen i Doha. Här är hela rapporten.
Sex stycken intervjuare var på plats och kontaktade aktiva och lät dem svara på frågor på elektronisk väg. Utifrån dessa svar har forskarna på Harvard-universitetet i USA och tyska universitetet i Tübingen räknat och kommit fram till att minst 30 procent av deltagarna i Daegu och minst 45 procent av deltagarna i panarabiska mästerskapen dopat sig.
Dopningsjägaren kritisk
En av dem som vill ta resultatet med en nypa salt är Harri Syväsalmi, dopningsjägaren som avslöjade skandalen på skid-VM i Lahtis 2001. Han har varit generalsekreterare för antidopningsorganisationen WADA och är nu generalsekreterare för Finlands etiska idrottscenter.
– Vi vet inte hur frågorna är formulerade och hur idrottarna har uppfattat frågorna, säger Syväsalmi till finländska Yle.
– Det kan vara att idrottare som dopat sig tidigare under karriären svarat ”ja” på frågan och samtidigt kan det finnas många som tagit ämnen som senare blivit förbjudna, förklarar han.
Även den svenske dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg är försiktig när han uttalar sig om resultaten:
– Det är intressant, men en del svagheter i den, säger han till SVT Sport.
– Det man har gjort är att man satt en idrottsmän framför en dator och så har de fått en enda fråga och den är om de har brutit mot dopningsreglerna under det senaste året. Så man vet ingenting om vilket land de kommer från eller om det är män eller kvinnor. Ålder eller hur länge de har idrottat, om de fick medaljer.
Konflikt om rapporten
Rapporten har varit klar länge men publiceringen har dröjt på grund av en konflikt mellan forskarna å sin sida och WADA och internationella friidrottsförbundet IAAF å den andra sidan.
– Det fanns lite meningsskiljaktigheter kring hur vetenskapligt pålitlig studien var. Resultaten visar ändå att dopningen fortfarande är ett enormt problem, berättar Antti Pihlakoski, som sitter i IAAF:s styrelse, för Yle.
Så här samlades underlaget in:
* 5187 idrottare deltog i mästerskapen
* Av dessa tillfrågades 2320 idrottare om att delta i studien
* 2167 av 2320 ville vara med
* Sex stycken intervjuare, som talade sammanlagt tio språk, närvarade vid tävlingarna och frågade personligen aktiva idrottare om att vara med.
* Deltagarna fick på elektronisk väg svara på en två frågor – en enkel fråga om ett födelsedatum eller en om de tagit förbjudna medel de senaste tolv månaderna. Slumpen avgjorde vilken fråga de fick svara på.
* De som svarat på frågan så snabbt att de inte kan ha hunnit läsa den sållades bort från underlaget.
Källa: Science Daily