Armand Duplantis uppvaktas av kungaparet och idrottsminister Jakob Forssmed.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis uppvaktas av kungaparet och idrottsminister Jakob Forssmed. Foto: Jessica Gow/TT

Kungen om Duplantis världsrekordtaktik: ”Han tar inte i för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis hyllades i dag på den svenska basen Sweden Arena i Paris dagen efter OS-guldet i stavhopp på nytt världsrekord.

– Han tar inte i för mycket, skämtar kung Carl XVI Gustaf och river ner applåder.

Kungaparet och idrottsminister Jakob Forssmed deltog i firandet anordnat av SOK där talkörerna ljöd: ”Mondo, Mondo”.

– Det är fantastiskt att ha dig här. Du tog inte bara en guldmedalj utan satte först olympiskt rekord och sedan världsrekord med en centimeter, säger kungen och vänder sig till publiken.

OS i Paris 2024

– Han är en ganska klok kille, han tar inte i för mycket utan tar det med en centimeter och det räcker ju, då blir man ju olympisk mästare, skämtar kungen som rycktes med i yran på plats på Stade de France under den magiska måndagskvällen.

”Jag saknar ord”

– Jag brukar säga att det här är bara början och vi kan bara ana vilka höjder han kan nå. Det får vi se. Jag önskar dig allt gott för framtiden, säger kungen och ger Mondo en kram och utbringar ett fyrfaldigt leve.

Mondo framträdde blygt med hes röst efter nattens festande.

– Det var ganska nice, vad ska man säga? Jag saknar ord men det känns som när jag var tre, fyra år och hoppade OS-finalen och satte världsrekord i mina föräldrars trädgård och nu är det verklighet. Hur kan det vara det? Det är sjukt och jag är bara så glad, säger Duplantis som vann gårdagens tävling på 6,25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet