En delad bild med två sektioner: den första visar en person iförd en jacka med en parklik bakgrund, och den andra bilden visar ett närbildsperspektiv av en fot med en röd sko som just tar ett steg på en hoppbräda under en friidrottstävling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man förvänta sig en högre nivå med den nya längdhoppsplankan? Alhaji Jeng tycker till om det i klippet ovan. Foto: Bildbyrån/SVT

Längdhoppsplankan som får Alhaji Jeng att rasa: ”Kalle Anka-regler”

Uppdaterad
Publicerad

En ny längdhoppsplanka testades nyligen under en gala i Düsseldorf.

Den klassiska plankan byttes ut mot en 40 centimeters hoppzon. Något som kritiseras av SVT:s expert.

– Det blir som en fars. En Kalle Anka-tävling, säger Alhaji Jeng.

Längdhoppsplankan har varit en återkommande diskussion de senaste åren. Först handlade det om att man plockade bort den förhöjda plast-del som fungerade lite som en bromskloss, vilket medförde en förhöjd skaderisk.

Det senaste i diskussionen är att testa en 40 centimeter lång hoppzon, i stället för den vanliga 20-centimetersplankan. Det innebär att hoppen då mäts från där de hoppar av och inte längst fram på plankan.

Hoppade av i protest

Hoppzonen testades på en stor friidrottsgala i Düsseldorf i år och möttes av kritik. Den italienska stjärnan Larissa Iapichino hoppade av tävlingen i protest och SVT:s expert Alhaji Jeng är inte övertygad.

– Det är bara löjligt. Det är nästan som att gå tillbaka till knattetävlingar. Att ändra till hoppzon – jag kan inte hitta något mildare ord än att det är Kalle Anka-regler, säger han och fortsätter:

– Det känns som att de som försöker få in den här typen av regelverk inte vet vad de sysslar med.

”Ett skämt”

Även den svenska stjärnan, Maja Åskag, har svårt att förstå beslutet.

– Det känns som ett skämt. Den fyller inget som helst syfte. Det är bara skumt och hör inte hemma i elitidrotten, säger hon och lägger sedan till:

– Alla i friidrottsvärlden tycker det här är absurt. Vad är det för påhitt? Vem har kommit på det och framför allt, varför?

En del av orsaken till att hoppzonen har testats är för att minska antalet övertramp under en tävling – något det Internationella Friidrottsförbundet tror kan locka mer publik. Åskag är dock skeptiskt.

– Jag tror inte på det. Det är namn som lockar publik och inte fler godkända hopp.

”Känns orimligt”

En sak är dock Jeng och Åskag oense om – om det här något vi kommer se på Diamond League i framtiden.

– Det skulle inte förvåna mig, men jag hoppas att de lyssnar in vad de aktiva tycker, säger Jeng.

– Det känns orimligt att det här skulle komma till mästerskap och Diamond League, eftersom att så många är emot det, säger Åskag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.