Bubka, ordförande i Ukrainas olympiska kommitté, NOC, och ledamot i internationella olympiska kommittén, IOK, hade pratat om den ryska uppladdningen runt Ukrainas gränser i samband med OS i Peking som avslutades 20 februari.
– Vi trodde inte att något sådant skulle kunna ske och att det inte skulle kunna vara möjligt. Men det som hände den 24 februari var en stor chock, säger Bubka som omedelbart började agera med bomberna vinande i luften till den europeiska tv-sammanslutningen EBU.
Kontaktade presidentkansliet
– Jag vaknade av bomberna klockan 05.00 på morgonen och funderade över vad jag skulle göra och vad min roll i kriget skulle bli. Jag kontaktade omedelbart ledningen i IOK, säger Bubka som ringde flera viktiga samtal för att organisera tillvaron. Bland annat kontaktade 58-åringen Ukrainas presidentkansli och fick order om att snabbt få fram budskapet om omedelbara sanktioner mot Ryssland till IOK-presidenten Thomas Bach. Redan från första början av invasionen diskuterades idrottens roll i Ukraina på högsta nivå.
– Redan efter två timmar hade IOK gjort ett starkt fördömande, något vi var tacksamma för, säger Bubka som under större delen av sin karriär representerade Sovjetunionen. Ukraina förklarade sig som fritt land 1991.
Begav sig från Kiev till Lausanne
Bubka stannade kvar i Kiev med ett par nyckelpersoner vid sin sida medan de flesta andra flydde huvudstaden. Den 28 februari beordrade dock Bach Bubka att bege sig till IOK-högkvarteret i Lausanne, Schweiz, för att leda arbetet därifrån.
Under kriget har uppskattningsvis 3000 aktiva och tränare flytt landet och tränar utomlands. Att den ukrainska idrotten ska existera trots kriget, som slitit sönder landet, är ett viktigt mål för den ukrainska staten och identiteten för invånarna.
– Vårt folk dör, kriget förstör landet och folk tappar tron. Därför är det viktigt att vara närvarande vid de stora tävlingarna som mästerskap, VM och EM, säger Bubka.
Flicka började gråta inför Thomas Bach
Vid ett tillfälle, den 21 april, träffade Bubka och Bach en idrottande flcka från Ukraina. Bach frågade då hur det var med hennes föräldrar.
– Hon sade att hennes föräldrar var i Mikolajiv och sedan började hon gråta, beskriver Bubka situationen.
Kamrater till flickan började krama och trösta henne och även Bach och Bubka försökte finnas där för henne.
– Det här är väldigt tufft och givetvis försöker vi ge dem hopp, säger Bubka.