Lisa Gunnarsson tog första SM-guldet i stavhopp

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Gunnarsson har länge varit ett av Sveriges största friidrottslöften.

Men den första titeln på seniorsidan har låtit vänta på sig.

Men i dag fick 22-åringen äntligen fira sitt första SM-guld – efter en blåsig tävling.

– Det var väldigt svårt, säger hon efter att ha vunnit på 4,24.

2016 satte den då 16-åriga Lisa Gunnarsson ungdomsvärldsrekord, då hon hoppade 4,49 och raderade ut det rekord som Angelica Bengtsson då hade haft i fem år.

Året därpå blev det guld i U20-EM, och därefter har det blivit ytterligare två medaljer i juniormästerskap.

Gabriella Jönsson tog silver

Men något guld i seniormästerskap har det inte blivit, förrän i dag. Då vann hon nämligen stavhoppet vid SM i Norrköping, efter att ha klar 4,24 i ett blåsigt Norrköping.

– Det var väldigt svårt. Min uppvärmning var helt kass. Jag fick inte in något hopp alls, så jag var lite orolig faktiskt. Jag började ganska lågt på en liten stav, för förhållandena var väldigt svåra. Det kom kastvindar från sidan och mot en och allting. Så målet var verkligen bara att vinna i dag, säger hon till SVT Sport.

Segern säkrade hon redan vid 4,24, då Gunnarsson klarade i det första försöket (precis som hon gjorde vid alla höjder fram till dess) medan Gabriella Jönsson rev ut sig.

Meijer tog bronset

Därefter begärde Gunnarsson upp ribban på 4,35, men där tog det stopp.

– Mitt problem är att jag behöver konkurrens, jag hoppar bäst när jag har konkurrens. Så när jag inte hade några konkurrenter kvar hoppade jag inte likadant och då rev jag ut mig, säger hon.

Michaela Meijer, som vunnit två SM utomhus, tog brons efter att ha klarat 4,01 i första försöket, men därefter rivit ett försök på 4,09 och två på 4,14.

Resultat

1) Lisa Gunnarsson, Hässelby, 4,24, 2) Gabriella Jönsson, Helsingborg, 4,09, 3) Michaela Meijer, Örgryte, 4,01, 4) Malin Dahlström, do, 3,93, 5) Annika Jönsson, Spårvägen, 3,93.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.