• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

OS-tvåan på 800 meter,Francine Niyonsaba, har kvalat in till Tokyo på 5000 meter. Foto: TT

Lyckades där Semenya gick bet

Uppdaterad
Publicerad

I fredags misslyckades Caster Semenya med att kvala in till OS på 5000 meter. I tisdags lyckades Francine Niyonsaba med bedriften.

”På väg till Tokyo med en bra kvaltid” skriver burundiskan på Twitter.

Caster Semenyas kamp för att tävla utan att medcinera ner sina naturligt höga testosteronvärden har följts av en hel friidrottsvärld i flera år. Mindre bekant är att även tvåan Francine Niyonsaba och trean Margaret Wambui från 800 meter vid OS i Rio de Janeiro stoppats av samma skäl.

Semenya har under våren inriktat sig på 5000 meter, där kvalgränsen är satt till 15.10, och vann i fredags ett lopp i Durban på det personliga rekordet 15.32,15 men var ett drygt upplopp från kvaltiden.

Tror på ännu snabbare tider

I tisdags sprang Niyonsaba på 14.54,38 i franska Montreuil och slutade fyra i ett starkt fält, som vanns av kenyanskan Beatrice Chebet, var drygt två sekunder före.

”Det var en utmaning och inte en barriär. Det finns möjligheter att springa snabbare. Jag är på väg till Tokyo med en bra kvaltid”, skriver Niyonsaba på Twitter.

Även Niyonsaba vägrar att låta medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden och gör nu satsningen på 5000 meter eftersom det finns ett förbud från det internationella friidrottsförbundet att tävla på sträckor mellan 400 och 1609 meter (en engelsk mil).

ARKIV: Semenya-fallet: Detta har hänt (31 juli 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.