Trestegshopparen Maja Åskag förbättrade sitt personrekord med 43 centimeter i Tallinn. Foto: SVT

Dunderpers av Maja Åskag när hon vann U20-EM

Uppdaterad
Publicerad

Maja Åskag vann U20-EM i tresteg på personrekordet 14.05 i Tallinn. Det var en förbättring av personrekordet från gårdagens kval med 43 centimeter. Hon satte även svenskt rekord i klassen och krossade Khaddi Sagnias tio år gamla notering på 13,65.

– Ja, det är fantastiskt. Jag trodde verkligen inte på det här. Jag hade inte hoppat så mycket tresteg i år och gjort 13,15 som bäst, så jag hade inga höga förväntningar. Men efter kvalet kändes det jättebra och plötsligt stämde bara allt. Alla bitar föll på plats, säger Åskag till Aftonbladet.

14,05 är bäst i Europa i U20-klassen. Hon är tvåa i världen efter kubanskan Leyanis Perez som hoppat 14,53. Tvåan i dagens tävling, neutrala ryskan Valerija Volovlikova gjorde sitt livs tävling även hon och noterade 13,65 – 40 centimeter bakom svenskan.

– Hon slår ju personligt rekord i nästan varje omgång. Var ska det här sluta? Man får lägga tekniken åt sidan och bara njuta av hennes hoppning, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng efter 14-metershoppet och tror att Carolina Klüfts svenska seniorrekord på 14,29 från 2008 sitter löst vid en teknisk fullträff.

Innan 18-åringen kom till Tallinn hade hon 13,42 från SM i Uppsala förra året som bästa notering utomhus. Inomhus har hon hoppat 13,67.

Fyra personrekord i Tallinn

I Tallinn hoppade Åskag 13,62 (gårdagens kval) och så dagens final: 13,64, 13,75 (för stark medvind), 13,91 och 14,05 i sina fyra första hopp. Sedan blev det en reaktion med 13,31 i femte omgången. Hon fick underkänt i sitt sista hopp där hon sprang igenom. Åskag ska även hoppa längd i Tallinn. Där är hon nia på U20-listan i år med 6,38. 

Åskag avgjorde tävlingen i det tredje hoppet med fina 13,91. Hon klappade i händerna av förtjusning efter nedslaget.

– Hon har inte gjort så många tävlingar och nu radar hon upp hopp i trakterna av och över hennes tidigare bästa resultat. Hon har ju mest satsat på att förbättra sin teknik och öka sin snabbhet, snacka om att formtoppa perfekt, säger Jeng.

Missade plankan i första hoppet – ändå personrekord

I det första hoppet slog Åskag till med ett nytt personrekord och visade vilken kapacitet hon har. Hon hoppade 13,64 (med maximalt tillåtna +2,0 meter/sekund i ryggen) och förbättrade sig med två centimeter från gårdagens kval. Hon hade hela plankan plus ett par centimetrar till godo i det hoppet vilket innebar drygt 20 centimeter.

I andra hoppet klämde Åskag i med 13,75, dock i för stark medvind +2,2 meter/sekund, och hade en betydligt bättre plankträff än i första omgången. Hon tog ett bastant grepp om tävlingen. Noteringen gällde som resultat i tävligen men fick inte räknas som personrekord, vilket inte hade någon betydelse med tanke på hur tävlingen utvecklades.   

Med U20 menas att man får vara högst 19 år, alltså född 2002 eller senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.