• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Maja Åskags skräll: SM-guld i längdhopp

Uppdaterad
Publicerad

Maja Åskag är en av Sveriges mest lovande friidrottare.

Nu har hon vunnit sitt första SM-guld.

Hon slog överraskande Khaddi Sagnia och tog hem damernas längdhopp i Norrköping.

– Helt sjukt, säger hon.

I fjol slog Maja Åskag, 19, igenom med dunder och brak då hon i både junior-EM och junior-VM vann guld i både tresteg och längdhopp.

Nu har hon sitt första guld i ett seniormästerskap. Åskag, som tidigare hade fem pallplatser i senior-SM, vann nämligen damernas längdhopp – i konkurrens med bland annat världsstjärnan Khaddi Sagnia.

13 centimeter längre än personbästat

Åskags längsta hopp kom i den sista omgången, då segern redan var säkrad. Då nådde hon hela 6,73 – 13 centimeter längre än hennes personbästa. Men eftersom medvinden var hela 4,4 meter per sekund räknas det inte som ett officiellt personligt rekord.

– Helt sjukt! Jag kom hit med förhoppningen att ta guld i tresteg, men nu står jag här i längdhopp istället, säger hon till SVT Sport, och förklarar det så här:

– Jag har varit lite småsjuk innan detta och inte kunnat träna som jag vill. Så jag fick inte ut allt i tresteget. Men efter i går var benen äntligen på g.

– Så kul, och så skönt att det äntligen går framåt!

”Lägligt inför EM”

Hon gör en kanontävling, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

– Att få med sig den här självförtroendeboosten, det är lägligt inför EM, säger han vidare.

”Tar en gren i taget”

I EM blir det enbart tresteg och inte längdhopp för Åskag.

– Vi känner att vi tar en gren i taget på de här seniorsammanhangen och vi bestämde oss för tresteg den här gången, säger hon, innan hon berättar om målsättningen i München:

– Målet är att ta sig till final. Kval brukar ju vara stökiga. Sedan handlar det bara om att samla erfarenhet, gå ut att ha kul, njuta och jobba framåt.

Khaddi Sagnia fick det inte riktigt att stämma, utan stannade på 6,57, vilket kan jämföras med hennes årsbästa på 6,95.

KLIPP: Åskag efter SM-guldet: ”Helt sjukt”

Resultat

1) Maja Åskag, Råby-Rekarne, 6,73, 2) Khaddi Sagnia, Ullevi, 6,57, 3) Tilde Johansson, Falkenberg, 6,35, 4) Jenny Lestander, Örgryte, 6,29, 5) Emilia Hammarström, 6,11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.