Meraf Bahta Foto: TT

Meraf Bahta tar timeout

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta tar en timeout från allt tävlande.

Beskedet kommer efter att Riksidrottsförbundets dopningskommission rekommenderat ett års avstängning för Bahta.

”Jag blev såklart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd. Min löpning är mitt liv och det här är ett svårt läge för mig. Därför känner jag att jag behöver få lite lugn och ro omkring mig och väljer därför att ta en timeout från tävlandet för att samla energi, fokusera på min träning och umgås med familj och vänner”, säger hon i ett pressmeddelande från Svenska friidrottsförbundet.

Bahta, som i somras tog EM-brons på 10 000 meter, har tre gånger prickats för brister i sin vistelserapportering. Efter dopningskommissionens rekommendation har ärendet lämnats vidare till dopningsnämnden för beslut om bestraffning.

”Viktig markering”

Beslutet att ta en timeout har fattats i samråd med Svenska friidrottsförbundet. Eftersom det är lågsäsong nu får timeouten små konsekvenser i praktiken, utan får ses mer som en symbolhandling.

– Inför EM i augusti tog vi ett beslut om att hon kunde fortsätta tävla utifrån de omständigheter som gällde då. Nu när dopningskommissionen har valt att lämna vidare ärendet till dopningsnämnden, med ett förslag på 12 månaders bestraffning, hamnar frågan i ett nytt läge. Och då tycker vi att det är en viktig markering att göra från både Meraf och förbundet, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till TT.

Han ångrar inte sommarens beslut som gav Bahta möjlighet att tävla i EM i Berlin, ett mästerskap hon avbröt i förtid på grund av att det blev för jobbigt mentalt.

– Däremot finns det en självrannsakan i det långa perspektivet, kring att det över huvud taget blev en tredje förseelse. Utan den hade vi sluppit den här storyn, och där måste vi jobba vidare och ha en stödapparat som gör att vi inte hamnar i den här situationen igen.

”Jäkligt tufft”

Hur mår Meraf nu?

– Jag har fått uppfattningen att det har varit jäkligt tufft för Meraf hela tiden, det har svängt mellan hopp och förtvivlan. Sedan var det väl en kalldusch när hon fick beskedet från dopningskommissionen, säger Olsson.

För några veckor sedan nominerades Bahta till priset för årets prestation i landslaget på damsidan. Huruvida den nomineringen kvarstår efter dopningskommissionens rekommendation återstår att se. Prisutdelningen sker på Friidrottsgalan om två veckor och dessförinnan ska förbundets styrelse hantera frågan.

– Det är en fråga vi ska diskutera de närmaste dagarna, säger Olsson.

Fakta: Bahta-fallet

26 juli: Aftonbladet avslöjar att Meraf Bahta har tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år och misstänks för brott mot dopningsreglerna.

5 augusti: Bahta tillåts springa i EM, säger förbundskapten Karin Torneklint på en presskonferens dagen före första tävlingen.

7 augusti: Bahtas tredje prick i vistelserapporteringssysmet kvarstår, efter beslut av Dopningskommissionens jurister.

8 augusti: Bahta tar EM-brons på 10 000 meter.

11 augusti: Bahta stryker sig från 5 000 meter på EM och reser hem till Sverige.

27 augusti: Bahta meddelar att hon avstår Finnkampen.

20 oktober: Bahta gör comeback och sätter nytt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg i en tävling i Norge.

1 november: Bahta nomineras till priset för Årets prestation i landslaget på damsidan.

11 november: Riksidrottsförbundets dopningskommission lämnar vidare ärendet till dopningsnämnden för bestraffning. Dopningskommissionen rekommenderar ett års avstängning för Bahta.

14 november: Bahta tar time out från allt tävlande.

Fakta: Meraf Bahta

Född: 24 augusti 1989 i Eritrea.

Bor: Kode (Kungälv) och Göteborg.

Klubb: Hälle IF.

Tränare: Ulf Friberg.

Personbästa: 14.49,95 på 5 000 meter, 31.13,06 på 10 000 meter.

Främsta meriter: Guld i EM på 5 000 meter 2014, silver i EM på 5 000 meter 2016, brons på 10 000 meter på EM 2018, sexa på OS på 1 500 meter 2016. Svensk rekordhållare på 2 000 meter, 3 000 meter (ute och inne), 5 000 meter och 10 000 meter. Sverigetvåa genom tiderna på 1 500 meter med 4.00,49. Brons på terräng-EM 2014.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.