Sigrid Borge gjorde ett världsresultat i spjut i tyska Halle. Foto: TT

Norska chockade med superkast i spjut

Uppdaterad
Publicerad

Norskan Sigrid Borge chockade sig själv med att kasta 66,50 i spjut i dag och förbättrade personrekordet med över tre meter.

– Jag får bara inte hitta på något hokuspokus, säger Borge.

Det är tidigt på säsongen och man behöver inte fästa för stor vikt vid världsårsbästat. Resultatet hade räckt till VM-guld och EM-silver förra säsongen.

27-åringen har inga större meriter och slitit med dåliga resultat i flera år. Hon har inte kastat över 60 meter på fyra år och hade problem med motivationen.

– Jag har haft flera tunga år då jag kastat 50 meter någonting men då får man tänka att spjut inte är allt i livet och att man har en tränare som tror på en, säger Borge till NRK och tror att nya perspektiv ligger bakom en del av jättekastet.

Börjat arbeta som lärare

Hon har börjat arbeta som lärare tre dagar i veckan och fått bort tankarna på spjut.

– Nu får jag vänja mig vid tanken på att jag kan konkurrera igen. Jag får bara inte hitta på något hokuspokus, säger Borge.

Hon tränas av den förre mästerkastaren Andreas Thorkildsen som sett att Borge reagerat extremt bra på traditionell styrketräning.

– Vi har följt en plan i flera år och nu faller bitarna på plats, säger Thorkildsen.

Förra året hade 66,50 räckt till tredje plats på världsbästalistan.

Ragnar Carlsson vann släggtävlingen med ett kast på 75,27. Fanny Roos hade en ganska medioker dag med 18,23 i kulan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.