Caster Semenya och Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån

Norsk doldis fyller luckan efter Semenya

Uppdaterad
Publicerad

Med Caster Semenya borta och coronapandemin som ätit upp stora delar av säsongen noterade doldisen Hedda Hynne både norskt rekord och världsårsbästa på 800 meter vid en liten tävling i Schweiz under gårdagen.

30-åriga Hynne korsade mållinjen på 1.58,10 i Bellinzona i säsongens elfte timme.

– I dag var jag den jagande vargen. Jag hade ett bra lopp förra veckan och var sjukt medveten om att jag kunde springa snabbare, säger Hynne till NRK.

Corona och idrott

Förra veckan sprang hon på 1.59,15 och förbättrade Ingvill Måkestad Bovims tio år gamla norska rekord. För en vecka sedan var Hynnes personrekord 1.59,87 och nu har hon alltså på kort tid sänkt sig 1,77 – vilket är en väldigt stor mariginal på distansen.

Med flera av de bästa löparna bortplockade efter för höga testosteronvärden ligger vägen öppen för Hynne inför bland annat EM och OS nästa år.

Loppet ritade om världsbästalistan

– Tar du bort Caster Semenya och två av de andra som är avstängda med för höga testosteronvärden är detta ett internationellt toppresultat, säger experten Vebjörn Rodal, OS-guldmedaljör på distansen i Atlanta 1996.

Loppet i Bellinzona ritade om världsbästalistan. Tvåan i loppet, Selina Büchel (ska gifta sig i dag), 1.58,37 och trean Lore Hoffmann, 1.58,50, är också tvåa och trea på listan. De sprang bägge på hemmaplan. 

Förra året hade Hynnes 1.58,10 räckt till sjätte bästa tid i världen. Med Semenya (1.54,98) bortplockad hade amerikansken Ajee Wilson bästa tiden med 1.57,72.

Under gårdagen noterade Hanna Hermansson svenskt årsbästa med att bli tvåa i Zagreb på 2.02,66.

I stavhoppet i Bellinzona vann Michaela Meijer på 4,70 och försökte sedan på svenska rekordhöjden 4,85 utan att lyckas.

SE OCKSÅ: Superhopp av Sagnia – krossade sitt personbästa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet