Alice Finot trampade på linjen men friades

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alice Finot blev diskad efter att ha trampat på linjen under 3000 meter hinder – men blev sedan friad igen. Foto: SVT/Bildbyrån

Ny kaosdiskning vid friidrotts-EM drogs tillbaka – Alice Finot fick guldet på 3000 m hinder

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörsskandalerna avlöser varandra vid EM i Rom. Senaste fallet gäller den franska vinnaren på 3 000 meter hinder, Alice Finot, som diskades och först vid 00.30 blev återinsatt som guldmedaljör.

Finot var suverän i spurten och sprang i mål på 9.16,22 och jublade och skrek ut sin glädje över Frankrikes andra guld i mästerskapet. En timme senare var hon diskad efter att ha tappat balansen vid vattengraven och trampat på linjen två gånger.

Händelsen inträffade efter fyra minuters löpning men syntes inte tv-sändningen som då visade bilder från damernas höjdhopp.

Friidrotts-EM

Förtvivlan för fransyskan och ett guld till tyskan Gesa-Felicitas Krause, vars eget förbund lämnat in protesten.

– Med min bakgrund är det här som en seger för mig, även om guldet var nära idag. Det är det bästa året i mitt liv och nu är jag stolt över min placering, säger Krause enligt ZDF.

En kvart senare hade Finot blivit återinsatt som vinnare men tyskarna protesterade en gång till. Först vid 00.30 kunde den slutliga resultatlistan presenteras.

Alice Finot var överlycklig över sitt guld och fick ett par känslomässiga timmar innan segern kunde säkras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Alice Finots spurt på 3000 m hinder – därefter följde ett par turbulenta timmar innan guldet var helt klart. Foto: ANDREAS SOLARO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet