Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stjärnan Faith Kipyegon kunde inte tro sina ögon då hon satte världsrekord. Foto: C More

Nytt världsrekord av Faith Kipyegon

Uppdaterad
Publicerad

Förra fredagen satte hon världsrekord på 1 500 meter. I kväll satte Faith Kipyegon nytt världsrekord på 5 000 meter med 14.05,20 vid Diamond League-galan i Paris. Efter rasande snabba sista 200 meter var Kipyegon chockad och kunde knappt tro att det var sant.

– Jag blev så överraskad och är så känslosam. Jag vet inte vad jag ska säga, säger superkenyanskan.

Kipyegon såg länge ut att inte ens vinna loppet när världsrekordhållaren Letesenbet Gidey gick upp och drog stenhårt efter att hararna klivit av vid 3 000 meter. Gidey såg då ut att försöka putsa sitt eget rekord på 14.06,62 – dit hon inte nådde utan blev tvåa på 14.07,94.

– Jag lyckades sätta världsrekord vilket inte var min plan. Jag sprang som en galning mot mållinjen och fick se hur långt tiden skulle räcka, säger Kipyegon till C More med blodiga blåsor på hälarna.

Slog personrekordet med 26 sekunder

– Om min kropp får vara frisk är allt möjligt. Planen var annars att få till ett bra lopp och njuta av det och försöka förbättra mitt personbästa. Jag försökte att hänga Gidey och de gröna lamporna, säger Kipyegon som slog personrekordet med över 26 sekunder – hade tidigare 14.31,95.

Svenska Sarah Lahti hade under loppet rollen som hare och klev av efter 1 000 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.