Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur OCR-damerna tränar. Foto: SVT

OCR-damerna laddar för EM i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Känner ni till OCR? Det står för Obstacle Course Racing, och om bara några dagar inleds ett EM i denna tuffa sysselsättning, där Sverige har ett damlag med höga ambitioner.

– Man blir ofta väldigt trött, även mentalt dränerad, säger svenska mästaren Sara Bäckström till SVT Sport.

De är Sveriges kanske mest okända landslag, på väg till ett krävande EM i Ungern. OCR är kort och gott löpning avbruten av en massa hinder, som på träningsanläggningen i Torshälla utanför Eskilstuna där landslaget träffats för träning inför EM. Sysselsättningen ligger sedan fyra år tillbaka under Friidrottsförbundets vingar.

– Det är jätteviktigt att ungdomar får se att detta är en sport och inte bara en rolig grej, säger Malin Dahlbäck som vann världsserien i Belgien i slutet av april.

Hennes bakgrund inom friidrott och orientering kom väl till pass på 14 kilometer löpning, nästan 50 hinder och en och en halv timmes tävlingstid.

– Det var ett bra kvitto och jag är förhoppningsfull inför EM, säger Malin Dahlbäck inför EM i Ungern.

Allsidig bakgrund

Allsidigheten utmärker även de övriga i damlaget som jagar EM-medaljer. Sara Bäckström kom från handboll och gymträning innan hon hittade OCR, där hon blivit dubbel svensk mästare två år på raken. Siri Englund vann ett inofficiellt VM redan 2014, och har hållit på med så skilda saker som bandy, brottning och militär femkamp. I EM i Ungern tävlar tjejerna på långdistans 15 kilometer, kortdistans 3 kilometer, samt stafett.

– Det är jätteroligt att få pressa sig själv och möta alla som är bra, säger Siri Englund.

– Målsättningen är att ta medalj, individuellt eller i lag, säger Sara Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.