Neeraj Chopra, spjutkastare tillsammans med domare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Neeraj Chopra försökte förgäves övertyga funktionärerna om att mäta det första kastet. Foto: BILDBYRÅN

OS-mästaren Neeraj Chopra irriterad – fick korrekt spjutkast underkänt

Uppdaterad
Publicerad

Neeraj Chopra vann spjuttävlingen i asiatiska spelen efter att ha fått en irriterande start på tävlingen. Hans första kast på runt 88 meter kunde inte mätas och fick göras om.

– Jag vet inte varför de inte mätte mitt första kast, säger Chopra.

Det var märkliga scener i Hangzhou, Kina. Chopra, regerande OS- och världsmästare, drog iväg spjutet runt 88 meter och det satte sig med spetsen nedborrad i gräsmattan.

Arrangörerna kunde trots perfekta förhållanden inte få till den optiska mätningen och Chopra kunde inte förstå vad som gått fel och tvingades kasta om.

– Jag vet inte varför de inte mätte mitt första kast. Strax efter mig hade den andra och tredje tävlande sina kast uppmätta. Jag fortsatte att fråga vad som hände med mitt första kast, säger Chopra till reportrar efter att ha vunnit guldmedalj enligt indiska The Economic Times.

”De fuskar för att komma åt indier”

Det var upprört i det indiska lägret.

Legendaren Anju Bobby George, som tog Indiens första VM-medalj 2003 (längdhopp i Paris) anklagade de kinesiska funktionärerna för att medvetet fuska.

– De fuskar för att komma åt de indiska deltagarna, säger hon.

Chopra kunde komma över incidenten och fick på segerkastet 88,88, vilket var årsbästa för honom, i den fjärde omgången.

– Det är första gången som något sådant här inträffar på tävling. Regeln säger att man ska kasta sex kast men jag fick göra sju, säger Chopra till det internationella friidrottsförbundet.

Barshim tänker tillbaka på tiden som volontär

I höjdhoppet tog Mutaz Essa Barshim sin tredje raka seger i mästerskapet efter att ha vunnit på 2,35 och tangerade sitt rekord i tävlingen.

– Jag ställde upp i asiatiska spelen för första gången 2010. 2006 var jag volontär och bar korgarna med höjdhopparnas personliga tillhörigheter. Att kunna ta mitt tredje guld i dag efter en svår skada känns väldigt bra, säger Barshim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.