Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Athing Mu ramlade bort chansen att försvara OS-guldet i Paris. Foto: PATRICK SMITH

OS-mästaren på 800 meter Athing Mu i tårar – kan inte försvara titeln

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Athing Mu kan inte försvara sin OS-titel på 800 meter. Amerikanskan föll i finalen i Eugene och lämnade arenan i tårar.

Det blev trångt efter 200 meter och Mu som låg mitt i klungan föll. Hon reste sig och gjorde ett försök att ta sig i kapp och var ett par sekunder efter vid klockringningen men gav sedan upp och joggade i mål på tiden 2.19,69.

Hon lämnade arenan direkt i tårar.

Mu tog brons vid VM i Budapest förra året och tog guld i VM i Eugene 2022. Hon har haft skadeproblem i låret och hade skjutit upp säsongsdebuten till USA-mästerskapen i Eugene. Hon såg bra ut i försök och semifinal och var favorit till att vinna.

”Tyvärr en sådan sak som kan hända”

Segern gick nu i stället till Nia Akins som vann på personliga rekordet 1.57,36. Tvåa var Allie Wilson på 1.58,32, årsbästa för henne och hon klarade sig ifrån att bli inblandad i fallet där Mu var den enda som ramlade.

– Jag hörde det och kände att ”okej det var inte jag och fortsätt springa”. Det är tyvärr en sådan sak som kan hända, säger Wilson som fick en OS-plats på distansen.

USA har stenhårda kval och endast de tre första i varje gren, under förutsättning att man klarat kvalgränsen, tas ut till OS.

Mu var en del av USA:s vinnande 4x400 m-lag i OS i Tokyo 2021 och kan nå Paris-OS som en deltagare i det laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.