Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar Edlund frustration: ”Man blev förbannad” Foto: Bildbyrån/SVT

Oskar Edlund hindrades av aktivisterna på Diamond League-galan

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsfest när Diamond League kom till Stockholm.

Men den stora snackisen från galan var när aktivister tog sig in på banan under herrarnas 400 meter häck-lopp – där svensken Oskar Edlund var en av löparna som hindrades.

– Man blev förbannad, men samtidigt paff och chockad, säger 20-åringen till SVT Sport.

På upploppet tog sig aktivisterna in och spred ut sig över sex av åtta löparbanor. Segraren Karsten Warholm på bana åtta undvek kollision, det gjorde även Oskar Edlund på innerbanan.

– Vid första anblick blev det en stor chock. Först tänkte jag att det var en maratonmålgång där man skulle springa igenom ett skynke, men insåg ganska snabbt efter att jag passerade dem att det här var något annat, säger Edlund till SVT och fortsätter:

– Det kom massor av känslor. Det var irritation, man blev förbannad, men samtidigt paff och chockad.

20-åringen, som sedan två år tillbaka tävlat på college i Texas i USA, vet att liknande aktioner har skett på andra evenemang.

– Men det känns jättesvårt att motverka, vem som helst skulle kunna hoppa ner från läktaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stjärnan Karsten Warholm buade ut aktivisterna. Foto: SVT

Inte aktuellt att köra om

En stor del av Oskar Edlunds frustration kring aktionen är att det inte går att stryka loppet och köra om på nytt.

– 400 meter häck är ingen gren du springer om snabbt efter. Hade vi fått chansen någon timme senare... Det är inte helt lätt att ladda om för ett sådant lopp. Folk har laddat länge, det är på liv och död för många, men under de 46-50 sekunder man ska prestera bestämmer sig några för att göra sådär.

– Man kan säga vad man vill om protester, men välj era tillfällen bättre isåfall.

Tävlingsledare Jan Kowalski uttrycker också att det var för svårt att köra om loppet under gårdagskvällen men säger att de har pratat med Diamond League om händelsen och säger att DL-poäng och prispengar delas ut som normalt.

– Vi ser framför allt till de aktiva som tävlade och några känner sig förstås lite som att de inte fick chansen att köra hela vägen i mål. Det är framför allt det vi hanterar nu, säger Kowalski till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.