Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Perseus Karlström säkrar EM-guldet. Foto: SVT

Perseus Karlströms första mästerskapsguld gav Sverige första medaljen i EM: ”Sjukt panikslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Favorittippade Perseus Karlström tog hem guldet på 20 km gång vid EM i Rom. Det var Karlströms första mästerskapsguld och Sveriges första medalj i mästerskapet.

– Det är underbart. Det har varit en lång väg till att stå på toppen och det satt hårt åt i dag. Jag var helt i blindo och visste inte hur stort försprång jag hade, det gick inte att snegla bakåt, säger Karlström till SVT Sport om känslan inne på stadion.

Karlström gjorde en segergest på upploppet och skrek ut sin glädje innan han lade sig på löparbanan. Sedan gjorde han ett par armhävningar och fick tag på en svensk flagga.

Friidrotts-EM

”Var sjukt panikslagen”

– Det blev otroligt tuffa förhållanden, som jag hoppats på. Jag kände att ”nu är det mitt lopp” och väntade på att McGrath skulle spränga sig i värmen, han går på gränsen och blev för ivrig i den här värmen, säger Karlström, som trodde att städerskan fått med sig nummerlappen från hotellrummet vilket skapade dagens största dramatik.

– Jag var sjukt panikslagen och behövde tio minuter för att lugna mig efter att jag hittat nummerlappen under sängen. Den låg i en perfekt vinkel för att inte synas.

Karlström gjorde ett par ryck den första milen men blev infångad. Strax efter halva loppet ryckte spanjoren Paul McGrath (irländskt och skotskt ursprung) loss och fick en liten lucka på fem sekunder. Strax därefter fick McGrath sin första varning.

”Han var mycket starkare”

– Jag fick inte tillräckligt stor lucka mot Perseus som är en av världens bästa gångare. Han var mycket starkare, säger McGrath.

Vid 14 km var Karlström ikapp och ett par kilometer senare gjorde svensken segerrycket och frustade mot målet inne på olympiastadion.

– Nu är det äntligen första guldet, som han har kämpat. Det var ett stabilt lopp med stökiga vätskekontroller, säger mamman och tränaren Siv Karlström som först långt efter loppet kunde ge sonen vikingahjälmen i tyg.

Det var Karlströms första guld där man räknat OS, VM och EM. Svensken hade tidigare tagit fyra VM-medaljer och ett EM-silver.

KLIPP: Här tar Karlström över ledningen och rycker i guldloppet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Perseus Karlström gör ett guldryck i 20-kilometersloppet. Foto: Christine Olsson/TT

20 km gång:

1) Perseus Karlström, Sverige, 1.19.13

2) Paul McGrath, Spanien, 1.19.31

3) Francesco Fortunato, Italien, 1.19.54

4) Gabriel Bordier, Franrike, 1.20.45

5) Veli-Matti Partanen, Finland, 1.20.52

6) Riccardo Orsoni, Italien, 1.21.08

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet