• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Publikfest på Djiboutis halvmaraton – David Nilsson fyra

Uppdaterad
Publicerad

Festligt, folkligt och fullsatt. Nej, så har det inte varit så ofta på idrottstävlingar det senaste året.

Men det var det i Djibouti i dag – när tre svenskar sprang en halvmaratontävling.

– Det är ju det här man vill ha, säger Mustafa Mohamed.

Ända sedan coronapandemin slog till på allvar för ungefär ett år sedan har vi fått hålla tillgodo med tomma läktare och rejält coronapräglade evenemang.

Men när Djiboutis internationella halvmaraton i dag avgjordes i landets huvudstad vid Afrikas horn, var det inför i princip fullsatta läktare och massor av åskådare även längs med banan.

– Det är lite kluvet. Å ena sidan så känns det normalt, det är ju så här det brukar vara och jag är van vid att tävla med publik. Men sen, med tanke på hur förra året var, så är det inte alls i närheten, säger Mustafa Mohamed till SVT Sport, och fortsätter:

– Men det är ju det här man vill, att det ska bli så här i Sverige och Europa så snart som möjligt.

Känns det helt säkert och tryggt då, med tanke på hur det senaste året har varit, och hur det fortfarande är med hårda restriktioner i stora delar av världen?

– Även där är det ju väldigt blandat. Vi var tvungna att göra covidtest innan, för att komma in i landet, och direkt när vi kom hit. Sen skulle vi bara hålla oss på hotellet. Så på så sätt känns det som att de är väldigt noggranna.

– Men sen här är det inte riktigt samma sak, så det är lite blandat.

Starkt lopp av Nilsson

Bäste svensk i loppet blev David Nilsson, som blev fyra på tiden 1.04,06.

– Det kändes bra. Målet var att slå de flesta européer, förutom Mo (Farah, loppets vinnare) och Abdi Bashir (tvåa). Sen kom jag fyra efter att ha fått spurtstryck av en hemmalöpare som var väldigt populär här, säger Nilsson och berättar att han hoppas att tiden kan räcka till den OS-biljett han fortfarande inte har fått – trots att han har klarat den internationella OS-kvalgränsen på maraton:

– Jag hoppas att det här ska räcka till OS. Jag kommer hit och presterar väldigt bra i värmen och slår européer som gjort under 61 minuter med flera minuter.

Hur var det att springa med den här publiken?

– Det var kul! Framför allt när den här killen (hemmalöparen Moumin Bouh, som vann spurtstrid mot Nilsson) kom ifatt mig med tre kilometer kvar. Alla hejade på honom och åkte med, med minibussar och grejer.

– Men det var bara stämning och kul att få tävla igen med publik, det har man ju inte gjort på över ett år. Sen är det lite speciellt här i Afrika, folk springer med och sånt där. Sen blev de väl lite väl subjektiva i slutet. Jag fick ingen vätska längs med vägen, medan de jag sprang med fick vattenflaskor hela tiden, men det var ingen som frågade om jag ville dricka.

Farah segrade

Vann loppet gjorde britten Mo Farah, till stor glädje för publiken. Farah är enormt populär i Djibouti, där han tillbringade en stor del av sin uppväxt som flykting.

– Det var fantastiskt att ha så mycket folk här. Vi har inte haft det på slutet på grund av covid, men att ha det nu är så... Du vet, det var ju här jag växte upp. Att få komma tillbaka och springa på gatorna där jag växte upp och att få höra så många heja på mig – det var härligt, säger han till SVT Sport.

Resultat, Djibouti halvmaraton

1. Mo Farah, Storbritannien, 1.03,07

2. Bashir Abdi, Belgien, 1.03,11

3. Moumin Bouh, Djibouti, 1.04,06

4. David Nilsson, Sverige, 1.04,06

...

11. Mustafa Mohamed, 1.05,44

14. Napoleon Solomon, 1.06,33

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.