• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Putin: Vi samarbetar med Wada

Uppdaterad
Publicerad

Ryska idrottare riskerar att missa OS efter Wadas nya utredning av antidopningsorganisationen Rusada.

Nu uttalar sig president Vladimir Putin i dopningcirkusen.

– Vi samarbetar aktivt med Wada. Vi har uppfyllt de krav som organisationen haft på oss, säger Putin vid en presskonferens i Nizjnij Novgorod.

– Våra idrottare är angelägna om att det försäkras att alla tillkortakommanden kring antidopningsfrågor tillhör det förflutna och att ryska idrottare kan få tävla på lika villkor, säger den ryska presidenten.

För ett år sedan hävde Internationella antidopningsorganisationen Wada avstängningen av Rusada, med villkoret att man skulle få ta del av den ryska antidopningsorganisationens testdata.

Wada har nu funnit brister och oegentligheter i testdatan och har startat en ny utredning kring rysk antidopning.

Rusada-chef backade från uttalande

Häromdagen bekräftade Wada att man fått svar på frågorna som man ställt till de ryska myndigheterna, men kunde inte säga när utredningen kan vara klar. I förlängningen riskerar ryska idrottare att stängas av från OS-deltagande i Tokyo nästa sommar.

Enligt tyska Der Spiegel har Rusada-chefen Jurij Ganus sagt att han tror att tusentals ändringar har gjorts med dopningsdatan i Rusada innan den lämnades till Wada.

Men det var något han sedan förnekade i ett uttalande på Rusadas webbplats:

”De som skriver att Rusada ändrat i sin databas har antingen svårt att förstå vad de skriver om, eller ljuger. Båda skälen är lika hemska”, menar Ganus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.