Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Yulimar Rojas tar VM-guld med sitt sista hopp. Foto: TV4 Play

Rojas tog fjärde raka trestegsguldet efter jättedrama

Uppdaterad
Publicerad

Yulimar Rojas lyckades ta sitt fjärde raka VM-guld i tresteg efter stor dramatik. Hon säkrade guldet med ett hopp på 15,08 i den sista omgången och fick sedan vänta i tio plågsamma minuter innan de sju kvarvarande konkurrenterna föll ifrån.

– Jag fattade inte vad som hände med kroppen, jag visste ju att jag hade det i mig, säger en lättad och uppsluppen Rojas till TV4.

Maryna Bekh-Romanchuk kunde inte förbättra sina 15,00 från den första omgången och fick med sig sig silvret som firades med ett stort glädjevrål, trots allt.

Friidrotts-VM

– Jag är så glad och det är viktigt för mig och jag hade ett stort stöd från min familj. Jag hade velat hoppa lite, lite längre och hoppas på mer nästa år, säger Bekh-Romanchuk, som haft stora skadeproblem, till SVT Sport.

Rojas segerhopp var nästan i form av ett säkerhetshopp med nästan hela plankan till godo. Hon lade sig ner efter den stora anspänninngen och gick sedan nervöst och väntade in sina konkurrenter eftersom hon hoppade först av de åtta de tre sista omgångarna.

Var nära att inte få hoppa de tre sista omgångarna

Rojas gick inte att känna igen trots segern. Hon var nära att inte få hoppa vidare efter den tredje omgången då hon dittills hoppat 14,33 och kunde ha petats ner av italienskan Ottavia Cestonaro som dock inte nådde 14 meter. Fjärde hoppet för Rojas blev ett övertramp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

I den femte omgången hopppade Rojas långt, runt 14,80, men hade ett övertramp på 0,7 centimeter. Så tog hon sig samman i det sista hoppet som gav ett guild trots att det var långt från hennes normala kapacitet.

Rojas tränare, den gamle längdhoppsmästaren Ivan Pedroso, led alla helvetes kval på läktaren.

Rojas var trippel regerande världsmästare, regerande OS-mästare,  och håller världsrekordet med 15,67.

Se höjdpunkter från friidrotts-VM på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet