Caster Semenya. Foto: Bildbyrån

Bakslaget för Semenya – får inte delta i friidrotts-VM

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya får inte delta vid friidrotts-VM i Doha, Qatar i höst efter beslut från Schweiz federala domstol.

”Jag är väldigt besviken över att inte få försvara min hårt förtjänade titel, men det här kommer inte stoppa mig från att kämpa för de mänskliga rättigheterna som alla kvinnliga idrottare förtjänar”, säger hon i ett uttalande.

Den 1 maj kom beskedet att idrottens internationella skiljedomstol, Cas, gick på det internationella friidrottsförbundets IAAF:s linje och att Caster Semenya förbjuds att tävla på 400 meter och upp till en engelsk mil (1609 m) på grund av för höga halter testosteron i sin kropp.

”Kommer inte få droga mig”

Hon var senast den 8 maj tvungen att medicinera ner sina testosteronhalter för att få ställa upp i VM. Men Semenya ha vägrat och överklagade också domen till Cas, uppbackad av det sydafrikanska friidrottsförbundet.

”Jag är en kvinna och en friidrottare i världsklass. IAAF kommer inte att få droga mig eller stoppa mig från att vara den jag är”, skrev hon i en överklagan till Schweiz federala domstol.

Domstolen avslog också IAAF:s krav på att tvinga Semenya till medicinering, åtminstone tillfälligt. Därmed tilläts hon tävla på sina favoritdistanser under tiden för hennes överklagan.

Efter att ha tagit del av IAAF:s bakgrund till beslutet har nu samma domstol alltså vänt i frågan och godkänt IAAF:s krav. Hon är nu i väntan på slutlig dom inte fri att tävla såvida hon inte går med på kraven om medicinering.

Detta påverkar inte Semenyas överklagan till Cas.

– Domarnas beslut har ingen påverkan på själva överklagan. Vi kommer att fortsätta att jobba för Semenyas upprättelse och hennes fundamentala mänskliga rättigheter. Ett lopp avgörs alltid på mållinjen, säger Dorothee Schramm i ett uttalande.

Fakta: Turerna kring Semenya

Bakgrunden i konflikten är att Internationella friidrottsförbundet, IAAF, hävdar att kvinnliga friidrottare med höga testosteronnivåer, så kallade hyperandrogena kvinnor, har sportsliga fördelar på grund av det manliga könshormonet och att idrottarna inte tävlar på lika villkor.

IAAF, står bakom hormonregeln som tagits upp i flera domstolar under året och som Semenya protesterat mot.

Fallet togs upp av idrottens internationella skiljedomstol, Cas – som den 1 maj beslutade att det är tillåtet för IAAF att ha egna regler och avslog Semenyas överklagan.

Två veckor senare överklagade Sydafrikanska friidrottsförbundet domen till Schweiz federala domstol – som beslutade att tillfälligt upphäva regeln den 3 juni.

IAAF begärde den 13 juni att regeln skulle återinföras, vilket skedde den 30 juli efter beslut av Schweiz federala domstol sedan domstolen tagit del av IAAF:s argument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.