I april avgör idrottens skiljedomstol Cas om Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har rätt att kräva att kvinnor som är hyperandrogena, har för mycket manligt könshormon, måste medicineras för att få tävla.
Det är medeldistanslöparen Caster Semenya som överklagat IAAF:s beslut till Cas. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) har ställt sig på Semenyas sida och beslöt i förra veckan att uppmana världens regeringar att se till att idrottsorganisationer avstår från att utveckla och driva politik och praxis som tvingar eller pressar kvinnliga idrottare att genomgå onödiga, förnedrande och skadliga medicinska behandlingar.
”Rivit upp djupa sår”
IAAF:s ordförande Sebastian Coe svarade på detta i en intervju med australiska Daily Telegraph.
– Skälet till att vi har olika klasser för könen är att annars skulle ingen kvinna ta någon titel eller medalj eller slå rekord, sade Coe.
IAAF backar nu upp sin ordförande med ett uttalande där man säger att skälet till beslutet om att hyperandrogena kvinnor måste medicinera för att få tävla är för att det ska bli rättvist för kvinnliga idrottare.
Semenyas advokater skriver i ett uttalande att hon inte utgör något hot mot andra kvinnliga idrottare och att Coes uttalande rivit upp de djupa sår i själen som hon fått genom ifrågasättandet av henne genom åren.
”Semenya är en kvinna. Hon föddes som kvinna, är uppväxt som kvinna och har tävlat som kvinna hela livet och vill inte ta mediciner som förändrar den hon är och föddes som”, skriver advokaterna.
”Coe har fel som tror att Semenya är ett hot mot kvinnlig idrott. Hon är en hjälte och en förebild.”
Forskare oense
Forskare har olika åsikter om hur stor påverkan testosteronhalten har på idrottsresultaten för hyperandrogena kvinnor.
Angelica Lindén Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, tillhör dem som i sin forskning funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor. Forskare som nyligen har presenterat sin studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.