• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Caster Semenya är stridslysten och överklagar Cas-dom som kom 1 maj. Foto: TT.

Semenya överklagar Cas-domen: ”De kommer inte att få droga mig”

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat har Caster Semenya uppbackat av det sydafrikanska friidrottsförbundet överklagat Cas-domen som kräver att hon ska medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden.

”De kommer inte att få droga mig”, skriver Semenya i sin överklagan.

Det var den 1 maj som beskedet kom om att idrottens internationella skiljedomstol, Cas, gick på det internationella friidrottsförbundets linje, IAAF:s linje, och att Caster Semenya förbjuds att tävla på 400 meter och upp till en engelsk mil (1609 m) på grund av för höga halter testosteron i sin kropp.

Semenya var, som hyperandrogen, tvungen att senast 8 maj börja medicinera ner sin testosteronhalter för att få ställa upp vid VM i september/oktober där hon har ett guld på 800 meter att försvara, något hon vägrat.

”Jag är en kvinna och en friidrottare i världsklass”

”Jag är en kvinna och en friidrottare i världsklass. IAAF kommer inte att få droga mig eller stoppa mig från att vara den jag är”, skriver hon i en överklagan till Schweiz högsta domstol, något som gått ut i ett pressmeddelande. 

I stället för att medicinera ner sina värden har Semenya börjat snegla på längre distanser för att fortsätta karriären. 28-åringen från Sydafrika, där känslorna är upprörda efter Cas-domen, är anmäld på 3 000 meter vid Diamond League-galan i Stanford, Kalifornien, USA, den 30 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.