Maja Nilsson tillbaka efter skadorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se glädjen när Maja Nilsson klarar 1,90 meter i comebacken Foto: European Athletics

Skadehelvetet över – Maja Nilsson tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska höjdhopparen Maja Nilsson ställde, lite oväntat, upp i en friidrottsgala i Slovakien i går kväll och det blev succé.

– Det var jättekul och jag är superglad att jag kunde bevisa för mig själv att jag faktiskt är jättebra på att hoppa, säger Maja Nilsson till SVT Sport.

Se Maja Nilssons glädjefnatt efter hoppet i comebacken i spelaren ovan

Maja Nilsson tävlade inte alls förra säsongen. Den senaste tävlingen var faktiskt Finnkampen 2022, men i går var höjdhopparen tillbaka och tävlade igen.

– Det var faktiskt min tränare Yannick Tregaros förslag som jag först sa nej till, men mina nära och kära övertalade mig att ställa upp.

Svenskan hoppade 1,90 – bara en centimeter från det personliga inomhusrekordet – och slutade sexa i tävlingen. Hon hade sedan två riktigt bra försök på 1,93.

– Ja, det kändes riktigt bra i de försöken och det hade varit gött om jag klarat för det är ju kvalgränsen till EM, säger Maja Nilsson.

Tillbaka på allvar

Nu är tanken att hon ska fortsätter med sitt träningsupplägg och inte stressa bara för att det blev en lyckad comeback. Men det var skönt att veta att kroppen håller för påfrestningarna.

– Jag bevisade verkligen för mig själv att jag kan hoppa och inte har tappat efter att ha varit nere i rehab-gropen så länge.

Skadehelvetet över

Maja Nilsson klarade 1,90 redan som 17-åring, men sedan väntade fyra år av skador. De senaste 18 månaderna är det en broskskada i ett knä som hindrat henne från att tävla. Men nu känns det mesta bra och gårdagens tävling gav ett efterlängtat positivt svar.

– Den här perioden har varit jättetuff och jag har många gånger ifrågasatt om det är värt det och om jag någonsin skulle komma tillbaka. Jag har verkligen lärt mig vad tålamod innebär, säger Maja Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.